Bitcoin Ağına Katılmak: BTC Node (Düğüm) Olun! | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Bitcoin Ağına Katılmak: BTC Node (Düğüm) Olun!

Bitcoin node ne demektir bilmeyen kavramı her gördüklerinde şaşırıyor olabilir. Ancak bilenler de Bitcoin node nasıl olunur konusunda pek fikir sahibi olamayabiliyor. Gelin nasıl BTC node’u olunur birlikte inceleyelim.

Bitcoin’in giderek genişleyen evreni giderek daha cezbedici bir hale gelirken, siz de bu kripto paraların şahı diyebileceğimiz coinin ağı içinde yer almayı hiç düşündünüz mü?

Burada hemen bir hat çekerek ve üzerine basarak “ağa katılmaktan” bahsettiğimizi belirtmeliyiz ve unutmayın Bitcoin sahibi olmak BTC blokzincir ağına katılmak değildir.

Yatırımcısı olduğunuz ya da ticaretini yaptığınız kripto paralar, borsa cüzdanlarında birer araçtan ibarettir ancak onların ağına katıldığınız zaman size bir ekosistem sunarlar.

İçindekiler

  1. Bitcoin Node’u (Düğüm) Nedir?
  2. Bitcoin Node’u Nasıl Çalışır?
  3. Bitcoin Node’u Çeşitleri Nelerdir?
  4. Nasıl Bitcoin Node’u Olunur?
  5. Bitcoin Nasıl Kazılır?
  6. Madencilik Kazımı İçin Donanım ve Yazılım
  7. Bir Bitcoin Kazmak Ne Kadar Zaman Alır?
  8. Kimler Bitcoin Koduna Katkıda Bulunabilir?

Bitcoin Node Nedir?

Node aslında Türkçe’ye düğüm kelimesiyle çevrilebilir, bir BTC uygulamasını işleyen ve bütün blockchain’i depolayan herhangi bir işlemci bilgisayar “Node” olabilir.

Node’lar, blockchain’e eklenmeden önce her bloğu ve işlemi doğrular. Böylece, BTC ağının hakemleri olarak hizmet ederler. Bu noktada lightining network ve fork (çatallanma) faaliyetlerinin nasıl ve ne zaman gerçekleşeceğinin kararı da node oylamalarıyla alınır.

Eğer lightining network kavramını merak ediyorsanız “Bitcoin Ölçeklenebilirliği: Kapasitenin Ötesinde” ve fork kavramını merak ediyorsanız “Fork (Çatallanma) Nedir?” başlıklı makalelerimiz faydalı olacaktır.

Bitcoin Node’u Nasıl Çalışır?

BTC Node’ları, her bir düğümü blok zincirinin durumu hakkında güncel tutmak için kendi aralarında yeni blokları ve işlemleri paylaşmaktadır. Bu paylaşım, P2P bir ağ üzerinden gerçekleşir; her düğüm doğrudan birkaç diğer düğüme bağlanır ve bu düğümlerle veri paylaşır.

Çoğu düğüm internet üzerinden bağlanır, ancak bazı düğümler uydu, ağ ağı ve hatta radyo aracılığıyla bile bağlanabilmektedir.

Daha önce de bahsedildiği gibi bu P2P (eşler arası) sistemiyle işleyen ağ, blockchaini yöneten ya da otorite kabul edilebilecek herhangi bir merkezin olmamasını sağlar.

Bitcoin Node’u Çeşitleri Nelerdir?

Bir BTC düğümünün işleyiş ve çalışma prensiplerini anlamak için Node’lar arasındaki ayrıma da muhakkak değinmek gerekir.

Ağ içindeki faaliyetleri ve pozisyonları bağlamında Bitcoin blokzincir ekosisteminde üç farklı Node (Düğüm) tipi bulmak mümkündür:

  • Tam Node’lar
  • Yarım Node’lar
  • Madenci Node’lar

Tam Node’lar

Öncelikle tam Node’ların küresel dağılımı için bitnodes.earn.com sitesini ziyaret edebileceğinizi söylemek isteriz çünkü Bitcoin’in küresel yönetişimdeki coğrafi dağılımını görmek hem heyecan verici hem de motive edici olabilmektedir.

Bu noktada BTC kurucusu Satoshi Nakamoto ismine bir kez daha referans vermemiz gerekiyor.

Neden sorusunun cevabı ise çok büyük bir çünkü içeriyor: ÇÜNKÜ bilinen bütün Node’ların neredeyse hepsi, hala Satoshi’nin 2009 itibariyle yayınladığı BitcoinCore yazılımını kullanmaktadır. Ek olarak bu yazılım BTC’ye dair protokollerin referansları adına kullanılmaktadır.

Tam Node'lar BTC kripto para biriminin merkeziyetsiz olması için büyük bir önem taşır. Blokları ve işlemleri kendi sistemlerine yükler, doğrulamasını yapar, daha önemlisi geri kalan ağın hepsiyle paylaşıma açarlar. Tam Node’ların bağımsızlıkları, bilgilerin ispatı ve “Proof of Work” sisteminin bir dayanağı olarak herhangi bir üçüncü tarafa asla gerek duymazlar.

Arşiv Node’u

Tam Node’lar arasında bir de bütün blokzincirini eksiksiz olarak arşivinde tutanlar bulunmaktadır. Böylece “Arşiv Node’u” terimine denk geldiğinizde o Node’un elinde eksiksiz bir arşiv olduğunu bilebilirsiniz.

Lakin artık arşiv Node’larına sık rastlamak mümkün değildir. 200 Gigabaytı aşan işlem verileri enerji ve depolama masrafı doğurduğu için artık bazı kullanıcılar eski blokları silerek arşiv bütünlüğünü bozmaktan çekinmemektedirler.

Gerçek hayatta kaç adet fiziki arşivci tanıdınız? Böyle düşününce ağ içindeki ekosistem hayatında var olan arşivci sayısının çok olmaması da doğal görünmektedir.

Hafif Node’lar

Hafif Node’lar (Light Node), herhangi bir tam Node olabilecek kadar kapsamlı aktörler değildir. Ancak bu durum onlara daha az enerji ihtiyacı çıkararak avantaj sağlayabilmektedir. Çok daha az kaynakla çalışan hafif Node’lar, BTC ağının aracıları konumundadır.

Bir tam Node’un tüm işlemlerini yapmaya gerek duymadan, kullanıcıların ve madencilerin ağla etkileşim kurabilmesi için gerekli işlemleri gerçekleştirebilirler.

Tam Node'lara kıyasla daha hızlı işlemler yapabilirler. Bunun nedeni ise onlar gibi doğrulama yapmak adına blokların hepsini indirme ihtiyacı duymadan sadece her bloğun bir bölümünü indirerek, blokları kontrol imkânı sağlamalarından gelir.

İndirdikleri blok bölümlerine, blok başlığı ismi verilmiştir. Blok başlıkları küçük boyutlu ve işlevseldir.

Hafif Node’lar daha az ekipmanla, masaüstü bilgisayar ve mobil cüzdanlar ile çalışabilir, geniş bir bant aralığı ya da yüksek kapasiteli depolama alanlarına ihtiyaç duymazlar.

Madenci Node’lar

Eğer bir Tam Node blok üretebilme ek görevine sahip olabiliyorsa bu Node’a Madenci Node denilmektedir. Madenci Node’lar blok zincirine data işleyebilmek adına özel donanımlara ve yazılımlara gereksinim duyarlar.

Madencilik Node'ları bellek havuzunda bulunan işlemleri kabul eder ve diğer bilgilerle hash etme yoluyla bir sayı ortaya çıkarır. Ortaya çıkan sayı, protokolün içerdiği hedefe uygun olursa bloklar geçerli kabul edilir.

Madenci Node’ların Tam Node’larla İlişkisi

Madencilik yapan bütün kripto para yatırımcıları tam Node olmayabilir. Fakat her tam Node kolaylıkla madencilik yapabilir.

Nihai olarak bir madenci tek başına kazı yapma isteğine sahipse ya Tam Node olabilmeli ya da en az bir Tam Node sahibi bir grupla birlikte çalışmak zorundadır.

Öte yandan bir Tam Node’un madencilik yaparak BTC kazması için kimseye ihtiyacı kalmaz.

Nasıl Bitcoin Node’u (Tam) Olunur?

Yukarıdakilerden anlayabileceğiniz üzere bir node olunacak ise, “Tam Node” olmak en faydalı tercih olacaktır.

Nasıl bir Tam Node olduğunuz önemli olmadan ister son tüketici, ister satıcı veya developer olarak Tam Node olmak, BTC ekosistemi ile çok daha rahat şekilde etkileşime geçebilme açısından aşırı faydalıdır. Peki bir Tam Node olmanın yolları nelerdir?

Kullanıma Hazır Paket Satın Almak

Sadece BTC’ye odaklanan ve ona göre hizmet veya ürün sunan şirketlerden bazıları, tak-oynat prensibinde Node’lar satışa sunmuştur.

Bu Node’lar bütün gerekli donanım ve yazılım ihtiyaçlarının birleştirdiği ve doğrudan fişe takarak blok zincir indirmeye başlayabileceğiniz oldukça pratik ürünlerdir. Çoğunlukla günlük bilgisayarınız dışında edineceğiniz bir masaüstü bilgisayar size yetecektir.

UYARI: Kripto dünyasına girmek isteyen, BTC ekosistemi ile yeni tanışmış kripto para yatırımcılarının bu şekilde Node olabilmesi daha kolay gözükebilir. Fakat node olmaya çalışmadan önce “Kripto Para Eğitimi” ile sermayenizi bir yılda 1000 kat artırabilirken sıfırdan node olarak BTC kazanmaya çalışmak iyi düşünülmesi gereken zaman kaybı ve masraflar yaşatabilir.

Ayrıca eğitimler sayesinde yalnızca BTC'ye bağımlı kalmayıp diğer tüm kripto paralar üzerinden kolaylıkla gelir elde edebilirsiniz. Detaylı bilgi almak için kripto para eğitimimizi inceleyin. Minimum riskle maksimum kazanç elde edin.

Kendin Yap Seçeneği

DIY yani “do it yourself” felsefesine sahip biriyseniz, Node olabilmek için kendi araştırmanızı yaparak gerekli donanım ve yazılımları edinebilirsiniz.

Bu süreçte harcayacağınız emek ve zaman bazen insana yorucu yükler yüklese bile ileri teknoloji bir piyasada kendi yolunuzu çizebilecek kadar emek sarf etmek şüphesiz, hazır kullanımcılara göre daha çok şey öğretecektir.

Bu yöntemle Node olacak okuyucularımız, blockchain teknolojisinin en büyük gerekliliği olan bellek kapasitesine özellikle ilgi ve çaba harcamalıdır.

Bitcoin Nasıl Kazılır?

2010 yılında kişiler, Bitcoin madenciliğini normal bir ev bilgisayarı ya da kişisel dizüstü bilgisayarlarıyla bile fazla rekabet etmeden yapabilirlerdi, ne yazık ki artık durum böyle değil. Bunun nedeni ise Bitcoin madenciliğinin zorluğunun zamanla değişmesidir. Ortaya çıktığından bu yana yüzlerce kat değerlenen bir kirpto paranın kazımının da aynı derecede zorlaşması şaşırtıcı değildir.

Blokzincirinin sorunsuz çalışmasını sağlamak ve işlemleri işleyip doğrulayabilmesi için, Bitcoin ağı her 10 dakikada bir bir blok üretmeyi amaçlar. Ancak, hash sorununu çözmek için yarışan yarım milyon madenci varsa, bir grup madencinin aynı problem üzerinde çalıştığı bir senaryodan daha hızlı bir çözüme ulaşmaları muhtemeldir.

Bu nedenle Bitcoin, her 2.016 blokta bir veya kabaca iki haftada bir madenciliğin zorluğunu değerlendirmek ve bu doğrultuda bir ayarlama yapmak üzerine tasarlanmıştır. Haliyle gittikçe rekabetçi bir arena haline gelen Bitcoin kazımı içi gittikçe artan yazılım ve donanım maliyetleri gerçekleşir.

Madencilik Kazımı İçin Donanım ve Yazılım

Bütün bunlar; artık kazım yapmak isteyenlerin, bir grafik işleme birimi (GPU) ya da daha yüksek uygulamalar için özel bir entegre devre (ASIC) gibi güçlü teçhizatlara para yatırmasını gerektiği anlamına gelmektedir.

Bu maliyetler 500 dolardan başlayarak on binlerce dolara kadar masraf çıkarabiliyor. BTC dışında da kripto para kazımı yapan madenciler, özellikle Ethereum madencileri, madencilik operasyonlarını bir araya getirmenin düşük maliyetli bir yolu olarak bireysel grafik kartları satın alma yoluna gidebiliyor.

Günümüzün ASIC'leri, CPU'lardan veya GPU'lardan çok daha güçlüdür ve yeni çipler geliştirilip dağıtıldıkça birkaç ayda bir hem daha fazla hash gücü hem de enerji verimliliği kazanıyor.

Bitcoin madenciliği ve kazımı ile ne kadar kazanacağınızı, bazı platformlarda oluşturulan “madencilik hesaplayıcısı” kullanarak yakın tahminler üzerinden öğrenebilirsiniz.

Bir Bitcoin Kazmak Ne Kadar Zaman Alır?

Bir BTC’ye sahip olacak kadar madencilik yapmanın ne kadar süreceği, birbirinden bağımsız birçok parametre ile ilgili olduğundan standart bir cevap bulmak neredeyse imkansızdır.

Bitcoin dahil olmak üzere herhangi bir kripto parayı, hangi sürede kazabileceğiniz, harcadığınız elektrik tutarına ve hash oranınıza bağlı olarak değişkenlik gösterir.

Bu noktada “vakit nakittir” deyimini hatırlatarak, harcayacağınız süre zarflarını da maliyetleriniz arasında hesaplamak, bütçesel tutarlılık için önemli olacaktır.

Kimler Bitcoin Koduna Katkıda Bulunabilir?

Merkeziyetsiz yapı ve açık kaynaklı yazılım ekosistemi, BTC koduna yeterli ekipmanı olan herhangi bir kullanıcının katkı yapabilmesini olanaklı kılar.

Bu bağlamda kodlardaki açıkları rapor etmek veya kodları dokümantasyon haline getirerek geliştirmek bile BTC ekosistemine önemli katkılar sağlayabilir.

Daha da önemlisi: Bitcoin Core üzerinden, neredeyse yetmiş bin satırı aşan koda ekleme yapmak, özellikler açısından öneride bulunmak ya da değerlendirme yapmak mümkündür.

Kolay görünse bile akıldan çıkarmamak gerekir ki milyarlarca dolar potansiyeli olan bir kripto paranın kodlarında bir değerlendirme ve değişiklik yapmanın kabul edilmesi çok uzun süreler alabilir. Bugün birçok kullanıcı ve kripto para yatırımcısının gözdesi olan BTC nihayetinde bugüne kadar getirdiği güvenilirliğin zedelenmesine izin vermeyecek bir ağa sahiptir

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun ve hemen sizi arayalım.