“Proof of” ön ekiyle başlayan algoritma türleri kripto paralar ile ilgilenen herkesin karşısına çıkan teknik bilgi içeren programlama protokolleri olarak genel bir başlık altında toplanabilir.
Bunların başında “iş ispatı” olarak çevirebileceğimiz proof of work (PoW) gelir çünkü Bitcoin bu protokol üzerine ortaya çıkarak dijital para çağını başlatmıştır.
İşte bu makalede BTC’nin üzerinde yükseldiği protokole alternatif olarak üretilen hisse ispatı (PoS) nedir ne değildir detaylarıyla ele almaya çalışacağız.
Öncesinde ise “İş İspatı (Proof of Work) Nedir?” makalemizi okumak en azından konsepti anlamak için faydalı olabilir.
İçindekiler
Hisse ispatı (PoS) tam olarak bir tür blok zincir ölçeklendirme çözümü olarak ortaya çıkmıştır.
PoS’un ne olduğu şu maddeler haline kolayca açıklanabilir:
Stake etmek ya da staking yapmak işte bu konsensus algoritmasıyla üretilen kripto paralar için oldukça önemli bir kazanç kapısı olarak karşımıza çıkar.
Stake (Staking) kavramı Türkçe olarak anlamını tam karşılamasa da “kilitleme” olarak çevrilebilmektedir.
Kullanıcıların stake etme oranlarıyla çalışan Proof of Stake (Hisse İspatı) fikir birliği konsepti için staking eylemleri ekosistemin kolonlarıdır.
Bu kavramı anlamak isteyen okuyucularımız için kavram hakkındaki bilgileri ve çalışma ilkelerini maddeler halinde derledik:
Ethereum 2.0 ağı duyurulduğunda yeni ağın, PoS mutabakat algoritmasını kullanacağı haberi hisse ispatına olan ilgiyi arttırmıştır.
Ayrıca Ethereum blok zincir ağında, 32 ETH kripto parası stake edecek kullanıcıların yeni Ethereum 2.0 ağında onaylayıcı (validator) olma şansı yakalayacağı da ortaya çıkınca, hisse ispatı mutabakatı giderek daha geçerli bir yöntem kabul edilmiştir.
İster fikir birliği diye hatırlayın ister mutabakat isterseniz de konsensus!
Kripto paralar eşler arası teknolojinin yeni algoritma protokolleri konusunda oldukça çeşitlidir. Giriş başlığımızda Bitcoin’nin (BTC) de bir tür ilk “proof of …” mekanizması olan yetki ispatı ile ortaya çıktığından bahsetmiştik.
Peki bu PoS yani hisse ispatı dışında “proof of” ön ekiyle başlayan ve mutabakat doğrultusunda geliştirilmiş başka algoritmalar var mıdır?
Evet hem de en az üç alternatif fikir birliği mekanizması daha bulunmaktadır:
Yukarıda ele aldığımız protokoller arasında, kendi içinde en çok farklı çeşit barındıran mutabakat protokolü Hisse ispatı (PoS)’dır.
Çünkü bu protokol içinde standart bir rekabet ve paylaşım bulunmaktadır. Bu durum bağlamında, en büyük servetlerin sahibi olan blok zincir ağı katılımcılarının tekel olmasının önüne geçebilmek adına PoS içinde de çeşitli protokol yapıları ortaya çıkmıştır.
Gelin başlıklar halinde diğer hisse ispatı çeşitlerine birlikte bakalım.
Yetkilendirilmiş hisse ispatı, PoS türleri arasında en bilinenlerin başında gelir.
İşlemlerde mutabakat sağlamak için kıdem ya da prestij (itibar) mekanizmaları kullanılan Yetkilendirilmiş Hisse İspatı (Delegated Proof of Stake, DPoS) modelinde, kripto para sahipleri, diğer bir katılımcıyı kendileri için delege olarak atayabilirler.
Bahsi geçen varlık sahiplerinin kriptoları transfer edilemez, fakat delege olarak atanan kullanıcı, tıpkı o kripto paralar kendi cüzdanındaymış ağdaki oy etki miktarını artırabilir.
Delege seçilen kullanıcı, kazandığı kazançlardan daha fazla oranda pay alır. Steem (STEEM) token bu algoritmayı kullanan en önemli kripto paralardan birisidir.
Hisse ispatının safı mı olur demeyin. İşte karşınızda Saf Hisse İspatı (Pure Proof of Stake, PPoS) mutabakat protokolü!
Bu sistemde "Secret self-selection" yani “gizli öz seçilim” olarak çevirebileceğimiz bir mekanizma bulunur. Mekanizma blokları onaylayacak kişileri rastgele seçer.
Böylece blokları doğrulama isteği olsun olmasın, ellerinde blok zincir ağının tokenlerini stak eden bütün kullanıcılar ödüllendirilir.
Algorand (ALGO) projesi PpoS olarak bilinen bu mutabakatı kullanan en popüler ağlardan birisidir.
LPoS kısaltmasıyla bilinen akışkan hisse ispatı algoritması, standart iş ispatı (PoS) ile yetkilendirilmiş hisse ispatı (DpoS) modellerinin bir tür sentezidir.
Bu mutabakat formasyonunda blokların doğrulanması "baking (pişirme)" eylemiyle betimlenir ve ağda kripto para sahibi olan her kullanıcı, tokenlerini diğer onaylayıcılara belirli bir süre boyunca devrederek hisse ödülü kazanabilir.
Adındaki akışkanlık da bu noktada varlıkların sürekli olarak bir yerden bir yere geçici olarak akmasından gelmektedir. Tezos (XTZ) bu mutabakat algoritmasını kullanan büyük projelerden birisi olarak göze çarpar.
Kullanıcı cüzdanlarındaki varlıkların, işlemleri doğrulayan katılımcılara kiralanmasını içeren bu mutabakat türünde kripto para porföylerini kiralayan katılımcılar, etkinliklerden daha fazla hisse ve ödül hak ederler.
Ancak bu kiralık varlıklar herhangi bir alım satım işleminde kullanılamaz ve sabit kalırlar. Bu fikir birliği algoritmasını kullanan bilindik örneklerden birisi de Waves (WAVES) projesidir.
Satoshi Nakamoto’nun 2009 yılında “iş ispatı” mutabakat protokolüyle başlattığı blok zincir çılgınlığı iki ismin yeni bir geliştirmede bulunmasıyla çeşitlenerek devam etmiştir.
Bu durum BTC’nin doğuşundan üç yıl gibi bir süre sonrasına tekabül eder.
Proof of Stake fikri, 2012 senesinde Sunny King ve Scott Nadal adlarındaki hevesli ve girişimci ruhlu blok zinciri geliştiricileri tarafından kaleme alınan bir makaleyle ortaya çıkmıştır.
Bu ikili daha sonra PoW ve PoS mutabakatlarını ortak kullanan Peer Coin projesiyle de tekrar gündeme gelmiştir.
Artık hisse ispatı hakkında temel bilgilere sahip olduğunuza göre aşağıdaki makalelerimize de göz atmak isteyebilirsiniz: