İçindekiler
Hareketli Ortalamaların Yakınsaması Iraksaması, iki farklı üssel hareketli ortalama arasındaki ilişkiyi gösteren ve alım/satımlarda verdiği olumlu sonuçlar nedeniyle sıkça kullanılan bir indikatördür. Orta vadeli alım satım sinyalleri üretmekle birlikte piyasadaki fiyat hareketlerinin eğilimini tahmin etmek için kullanılmaktadır. MacD idikatörü; üç ana göstergeden, üç ana ve bir yardımcı bileşenden oluşur.
Üç Ana Gösterge:
Üç Ana ve Bir yardımcı Bileşen Göstergesi:
MacD Hattı 12 EMA ve 26 EMA (Üssel Hareketli Ortalama) periyotlukların farkı alınarak hesaplanır.
Sinyal Hattı (Tetik Çizgisi) MacD Hattı’nın 9 EMA’sı alınarak hesaplanır.
MacD Hattı sıfır çizgisinin üzerinde ise kısa ve uzun periyotlu EMA’lar birbirine eşit olur. (12EMA=26EMA)
MacD Hattı, pozitif bölgede ise kısa periyotlu EMA değeri uzun periyotlu EMA değerinden büyüktür. (12EMA>26EMA).
MacD Hattı negatif bölgede ise kısa periyotlu EMA değeri uzun periyotlu EMA değerinden küçüktür. (12EMA<26EMA)
MacD yorumlanırken, MacD ve Sinyal Hatları’nın Kesişimleri dikkate alınır;
MacD uyumsuzluğu; fiyat ile MacD skorlarının ters yönde hareket etmesi durumudur. Fiyat aksiyonu ile MacD skorlarının eşitlenmesi beklenir. Yükselen bir piyasada meydana gelen yeni tepe ve diplerin bir önceki tepe ve diplerin üzerinde olması beklenirken, düşen bir piyasa da ise oluşan yeni tepe ve diplerin bir önceki tepe ve diplerin altında olması beklentisi söz konusudur.
Yükseliş uyumsuzluğu; yükselen bir piyasada oluşan yeni tepe ve dip noktalarının bir önceki tepe ve diplerin üzerinde olmasına karşın, MacD hattında oluşan yeni tepelerin bir önceki tepelerin altında olması durumudur. MacD böyle bir durumda yükseliş hareketini onaylamamakta ve olası bir kırılmaya işaret etmektedir.
Düşüş uyumsuzluğu; düşen bir piyasada oluşan yeni tepe ve dip noktalarının bir önceki tepe ve diplerin altında olmasına karşın, MacD hattında oluşan yeni tepelerin bir önceki tepelerin üzerinde olması durumudur.