Polkadot | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

DOT

Polkadot (DOT)

Polkadot, dünya çapında bir işletim ağını, kişilerin kendi blockchainlerini başlatabilecekleri ve işletebilecekleri bir blockchain işletebilmek adına motivasyon oluşturmayı önceleyen bir yazılımdır.

Böylece Polkadot projesi, öteki bilinen örnekler içinde Ethereum (ETH), Cosmos (ATOM) ve EOSIO (EOS) bulunan bir kripto coin ekosistemini genişletmeyi amaçlayan birçok rakip blockchain teknolojilerinden yalnızca birisi olarak tanımlanabilir.

İçindekiler

 

  1. Polkadot (DOT) Nedir?
  2. Polkadot (DOT) Coin Nedir?
  3. Polkadot (DOT) Amacı ve Whitepaper
  4. Polkadot (DOT) Kurucusu Kim?
  5. Piyasada Kaç Polkadot (DOT) Coin Var?
  6. Polkadot (DOT) Nasıl Çalışır?
  7. Polkadot (DOT) Neden Önemlidir?
  8. Polkadot (DOT) Kullanım Alanları
  9. Polkadot (DOT) Nasıl Saklanır?

Polkadot (DOT) Nedir?

2020'de kullanıcılara sunulan Polkadot, alanında en yeni girişimler arasında bulunmaktadır. Piyasalara; oldukça iddalı misyonlara yönelik bir takım inovatif teknik geliştirmeler sunmayı amaçlayan bir projedir.

Temel bağlamda, Polkadot yani bilinen kısaltmasıyla DOT, iki çeşit blockchain mekanizması işletebilmek üzere dizayn edilmiştir. Böylece işlemler kalıcı olarak kaldıkları, aktarma zinciri ismindeki ana ağlar ve parachain ismindeki, kullanıcılar eliyle inşa edilen ağlar üzerinden işlenebilmektedir.

DOT Coin Nedir?

Esasında bir token niteliği taşıyan DOT coin, Polkadot projesindeki ağlarda, üç temel gayeye hizmet eder; sistemin ilerlemesi, sürekliliği ve yönetimi. DOT kripto parası karşılığında, Polkadot ekosisteminde yönetim hakkına sahip olunabilmesi, sistemin sağlıklı işleyebilmesi adına staking işlem ücretlerinin ödenmesi süreçlerinde bonding yöntemini ön plana çıkarmaktadır.

DOT coin, BTC ve ETH gibi gelişmiş yapılarla benzerlik kurabileceğiniz bir ağ tokeni biçiminde hizmet sunmaktadır.

Polkadot (DOT) Amacı ve Whitepaper

DOT mevzu bahis olduğunda, Polkadot'un kurucuları kendi kripto paralarının spekülasyona yönelik bir token olmadığını, aksine gerçekçi çözümler üretebilmek için tasarlandığı konusunda iddialıdır. Elbette borsalarda parasa bir değeri vardır ancak ekosistemin başlıca amaçları aşağıda belirttiğimiz fikir ve çözümlere hizmet etmektir.

Bu projenin whitepaper’ı hem DOT hakkında bilgiler hem de amaçları hususunda aydınlatıcı bir teknik dokümandır.

DOT Whitepaper

  • Polkadot coin projesinin, teknik dokümanında başlıca yer alan amaç ve bilgileri birkaç cümle olarak şu şekilde sıralayabiliriz.
  • Bu proje whitepaper bünyesinde “dürüst staking” ve tokenların bağlanması gibi yeni kavramsal tertibatlar ortaya atmıştır.
  • Henüz ilk büyük projeleri kullanıma sunulmamış olsa bile; Cüzdan geliştirmeleri, araç projeleri ve DApp gibi çeşitli uygulamalar yoğun bir çıktılar evreni sunar.
  • Whitepaper’ın anahtar kavramları: kişiselleştirme ve birlikte çalışabilirliktir.
  • Anahtar kavramları destekleyen diğer iki önemli konsept ise: Yönetişim ve yükseltilebilirlik şeklinde karşımıza çıkar.
  • Ölçeklendirme olgusu da özellikle şahıs kullanıcılara sunulmak istenen önemli bir amaçtır.

Polkadot (DOT) Kurucusu Kim?

Son zamanlarda piyasalarda dikkat çeken her coinin arkasında, mutlaka gelişmiş kripto paraların projelerinde daha önce yer almış kişiler çıkmaktadır.

Polkadot da bu örneklerden farklı değildir. Polkadot fikri ve adı yine ETH coinin kurucuları arasında bulunan Dr. Gavin Wood tarafından ortaya atılmıştır.

Piyasada Kaç Polkadot (DOT) Coin Var?

DOT coin, arz bağlamında oldukça yüksek değerlere sahiptir. Öyle ki toplam arzının 1 milyar 160 milyon küsur seviyelerinde olmasına karşın bu sayının neredeyse hepsi diyebileceğimiz bir miktarı mevcut koşullarda zaten dolaşımdadır.

Henüz arz edilmiş ama dolaşıma sokulmamış DOT kripto sayısı ise sadece 90 milyon kadar kalmıştır.

Polkadot (DOT) Nasıl Çalışır?

  • DOT ekosistemi, sadece bilgi ve kripto paraların transfer aktarımından çok öte bir birlikte çalışabilirlik platformudur.
  • Çalışma prensipleri de daha çok bu amaçların ötesinde dizayn edilmiştir.
  • Farklı blok zincirler üzerinden “paralel işleme”, transferler esnasında karşılaşılan çoğu büyük engeli ortadan kaldırabilmektedir.
  • DOT bütün blok zincirlere uygun bir altyapı henüz sunamamaktır.
  • Ancak kişiselleştirmelerin gereklilikleri doğrultusunda bireysel her bir blockchain’in zincirin tasarımında işlevsel optimizasyon gibi önemli fırsatlar barındırmaktadır.
  • Öte yandan herhangi bir sert çatallanma ihtiyacı duyulmadan bu optimizasyonlar sayesinde, toplulukları ayrıştıran ve yatırımcıları endişelendiren gelişmeler olmadan ana zincir yükseltilebilir.

Polkadot (DOT) Neden Önemlidir?

Polkadot ekosistemi, developer kullanıcıları kendi ekosistemine çekebilmek için neredeyse efsunlu avantajlar sunar. Sunduğu avantajların arasında yer alan temel öğeler özgün olmamakla birlikte iddialıdır.

Kişiselleştirme gibi bir özellikle bireyci dünyamızın eğilimlerini tatmin edebilirken, ölçeklendirme konusunda da önemli hipotezleri bulunmaktadır. Eşgüdümlü ve çoğulcu iş yapabilme olanakları, yükseltilebiler yönetişim argümanıyla birleşince DOT evrenin önemi çok daha görünür olmaktadır.

Ayrıca herhangi spesifik bir parachain ile ilişkili topluluklar kendi ağlarının yönetişimi istekleri üzerinden şekillendirebilmektedir. Bu özerk egemenlik alanı DOT’un diğer coinler karşısında en büyük kozudur.

Polkadot (DOT) Kullanım Alanları

DOT projesi her ne kadar bir ağ ekosistemi olsa da bir platform olarak kullanım alanları beklenmedik düzeyde işlevsel ve çeşitlidir. İşte makalemizin bu bölümünde bahsi geçen kullanım alanlarını başlıklar halinde inceleyeceğiz.

1. Yönetişim

DOT token, kripto parasahiplerine, ayrıcalıklı olarak bütün Polkadot ekosisteminde yönetişim faaliyetleri imkânı tanır.

Yönetişim alanındaki kullanım pratikleri daha çok; ağ işlem ücretlerine karar vermek, ağ geliştirme ve yükseltme kararlarında oy kullanmak gibi alanlardan oluşmaktadır. Ayrıca parachain’lerin ekleme ve çıkarma eylemleri de DOT token kullanıclarının alanları arasındadır.

2. Ağ Mutabakatı ve Staking

DOT kripto para birimi, staking vasıtasıyla ağ mutabakatını oluşturmak adına da kullanılabilme niteliğindedir. Staking barındıran öteki ağları andıran biçimde, DOT kullanıcılarının tümü, her zaman ve her koşulda protokollere, kurallara uygun eylemlerde bulunmaya teşvik edilir.

Peki teşvik sağlamanın kolay olmadığını varsayarsak; bu teşvik nasıl sağlanır? Sorusu önem kazanır. Şüphesiz her teşvik ve kural bir noktada aba altından sopa göstermeyi de doğurur.

DOT protokolleri de işte bu cezalandırma yöntemini kullanır ve eğer kullanıcılar kural ya da protokol dışı, hatta etik olmayan eylemlerde bulunurlarsa, ortaya koydukları para (stake) bir anda kaybolabilir.

Bu noktada yukarıda da adı geçen “dürüst staking”, adeta normatif bir insan davranışı yönlendirmesinin özgün örnekleri arasına girebilmiştir.

Ne diyebiliriz ki? Dürüstlük ve iyi niyetin her zaman kazanmasına duyulan inanç ve istek, artık kripto dünyasında da sahnededir.

3. Bağlanma

Üçüncü kullanım alanı ise, bir seçenek olarak DOT'u bağlanma için kullanmaktır.

Bu yönteme daha çok, kullanıcılar tarafından yaratılan yeni parachain'lerin, Polkadot ekosistemine eklemlenmesi esnasında gereksinim duyulmaktadır ihtiyaç duyulur. Sisteme bağlanan DOT'lar, bağlanma süreci boyunca kilitli olarak kalır. Bağlanma zamanının bitmesinin arkasından bu DOT coinler özgür kalır ve parachain ekosistemden çıkartılır.

Bağlanma sorunu olan bütün yalnız kurtlar, bağlanma sorunları için DOT’a bir göz atabilir.

Polkadot (DOT) Nasıl Saklanır?

DOT coinlerinizi saklamak için Polkaproject bünyesinde yer alan cüzdan geliştirmeleri oldukça işlevsel olabilir.

Öte yandan popülaritesi ve prestiji giderek artan DOT’un halihazırda listelendiği; Huobi Global, HBTC, OKEx gibi borsaların hepsi, hem DOT alma hemde içlerindeki cüzdanlarda DOT tutabilme, alım satım yapabilme fırsatlarını sunmaktadır.

Sonuç olarak sadece bir spekülasyon aracı olmayan Polkadot projesinin para birimi DOT ister hold ister ticaret, isterseniz de geliştirici olarak eklemlenebileceğiniz önemli kripto topluluklarının başında gelmektedir.

Her kripto para kullanıcısının, dijital paranın geleceğine dair önemli vizyon ve misyonları olan bu projeyi en azından kendi kanallarından takip etmesi, kriptoya dair gelişmeleri anlamalarını kolaylaştırabilir.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM