Avalanche | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

AVAX

Avalanche (AVAX)

Özellikle geçtiğimiz son 5 yıldan beri gün geçtikçe istisnasız her gün gelişen, sadece gelişmekle kalmayıp bu gelişimin hızını da katlayarak arttıran blok zinciri teknolojileri piyasadaki eski sorunlara sürekli yeni çözümler üretmektedirler. Bu teknolojilerden biri olan Avalanche ya da kısa ismi ile AVAX, kullandığı üç farklı blok zinciri ile konuya oldukça benzersiz olan bir yaklaşım getirir. Avalanche, gerçekten de genel şartlar göz edildiğinde, günümüz kripto para piyasaları için son derece özel bir oluşumdur.

Avalanche, eğer doğrudan kendilerinden alıntı yapacak olursak, "işlem sonlandırma süresi bazında blok zinciri sektöründeki en hızlı akıllı sözleşme platformu" olduğu iddiasını sürdürür. Peki ya Avalanche bu iddiası konusunda gerçekten de haklı mıdır? Temel olarak Avalanche nedir? Avalanche projesinin amacı, vizyonu nedir? Hangi bileşenlerden oluşur ve ne işe yarar?

Avalanche (AVAX) Nedir?

Avalanche kripto para piyasalarının vazgeçilmezi olan merkeziyetsizlikten ödün vermeden ölçeklenebilirliği geliştirmeyi ve iyileştirmeyi hedefleyen bir ağdır. Kripto para borsalarında AVAX kısaltması ile bilinen Avalanche ya da Avax coinin ana ağı üç adet blok zincirinden oluşur. Bu blok zincirleri ise şunlardır;

1) X-Chain

Bu blok zinciri varlıkları yönetmek için kullanılır.

2) C-Chain

C-Chain blok zinciri akıllı sözleşmeler oluşturmak için kullanılır. C-Chain blok zinciri Snowman mutabakat zincirini kullanmaktadır.

3) P-Chain

Bu blockchain doğrulayıcıları kontrol etme işlevini sürdüren blok zinciridir. P-Chain blok zinciri de Snowman mutabakat zincirini kullanan blockchainler arasında gelir.

Avax coinin kullandığı mutabakat protokolü doğrulayıcıların işlem onaylamalarını rastgele bir biçimde kontrol eder. Bu rastgele kontrolü uygulayabilmek için sahip olduğu tüm node'larını paralel olarak çalıştırır. Sistem yeteri kadar rastgele alt örnekleme yaptıktan sonra yapılan işlemin doğru olup olmadığı olasılıksal olarak ölçümlenir. Bu da işlemden alınan verim seviyesini 6.500 TP'ye kadar yükseltir. 6.500 TP bir saniyenin altında işlem sonlandırma hızı demektir. Snowman de bununla benzerlikler gösterir fakat Snowman farklı olarak bloklarla doğrusal işleyen bir süreç içinde çalışır.

Avalanche tüm bunlara ek olarak birlikte çalışabilir ve kişiselleştirilmiş blok zincirlerinin geliştirilmesine de olanak sağlamaktadır. Avalanche'de sayıya yönelik herhangi bir sınırlama durumu bulunmamaktadır. Fakat buna karşın bir blok zinciri çalıştırabilmek için Avalanche'ın yerel kripto tokeni olan AVAX coin ile belli bir ödemenin yapılması gerekir. Bu ödeme abonelik ücreti ödemesi olacaktır.

Avalanche (AVAX) Ne Zaman Kuruldu?

Avalanche ya da AVAX blok zinciri 2020 yılının Eylül ayında Ava Labs isimli şirket tarafından kurulmuştur. Ava Labs merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan bir Amerikan şirketidir. Ava labs fon toplama turlarında tam 6 milyon Amerikan Doları değerinde yatırım toplamıştır. Sonrasında düzenlediği herkese açık token satışları ile değeri bugün tam 48 milyon dolara ulaşmıştır.

Avax Coin Nedir?

AVAX coin ya da AVAX token, Avalanche'ın yerel para birimidir. Avax coin'in maksimum seviyedeki arzı bugünlerde 720 milyona ulaşmıştır. Avalanche ağı üzerinde yapılan tüm ödemeler deflasyonist bir mekanizma kapsamında yakılmaktadır.

Avax coin başlıca 3 alanda kullanılmaktadır.

*Alt ağ abonelik ücretleri ve işlem birim ücretleri Avax coin ile ödenir.

*Avax coin doğrulayıcı olma amacı ile stake edilebilir ya da ya da başka bir doğrulayıcı adına delege edilebilir.

*Avax coin tüm alt ağlar için ortak bir coin birimi olarak kullanılabilir. Bu durum da Avax coin in birlikte çalışabilirlik hususunda katkıda bulunmasını sağlar.

Avalanche (AVAX) Kullanım Amaçları Nedir? Avax Coin Vizyonu Nedir?

Avax bir çok kullanım alanı olmasının yanında temel odağını kurulduğu günden bu yana aynı 3 nokta üzerinde tutar. Bu noktalar şu şekilde sıralanabilir;

*Merkeziyetsizlik ve Ölçeklenebilirlik

*Birlikte Çalışabilirlik

*Yüksek İşlem Ücretlerinin Önüne Geçmek

Avalanche temelde bu 3 problemi çözmek için geliştirilmiştir.

1. Merkeziyetsizlik ve Ölçeklenebilirlik

Blok zincirleri genel anlamda merkeziyetsizlik ve ölçeklenebilirlik arasında bir denge kurmak konusunda epey zorlanırlar. Kullanıcı sayısı artmış olan ve artan bu sayı nedeniyle yüksek seviyede faal olan bir ağ, bu faaliyetleri sürdürürken mutabakat işlemlerini yeterince hızlı gerçekleştiremeyebilir.

Geçmişte yoğunluk sebebi ile Bitcoin ağında yaşanan tıkanmalar bu anlatılan duruma çok iyi bir örnek olacaktır. Bitcoin ağının tıkandığı dönemlerde işlemlerin tamamlanma süreleri saatleri hatta günleri bulabiliyordu.

Aslında bu problemi ağ üzerindeki doğrulayıcı sayısını düşürerek az sayıda kişiye hali hazırda sahip olduklarından daha büyük yetkiler vererek çözmek mümkün. Ancak bu ağın merkeziyetli bir yapı olarak kabul edilmesine sebep olur. Blok zinciri teknolojilerinde merkezi bir yapıya sahip olmak kullanıcılar için pek de tercih edilen bir durum değildir. Merkeziyetsizlik blok zinciri teknolojilerinin en temel yapı taşlarından birini oluşturur. İşte bu yüzden merkeziyetsizlik ve ölçeklenebilirlik arasında bir denge kurmak bir hayli zor bir süreç olacaktır. Avax coin ve Avalanche platformu bu dengeyi kurmak konusunda hali hazırdaki platformlara karşı vazgeçilmez bir alternatif olmayı amaçlamakta ve bu amacı için aralıksız çalışmalar yürütmekte olan bir oluşumdur.

2. Birlikte Çalışabilirlik

Söz konusu olan konu blok zincirleri olduğunda, farklı şirketlerin farklı projeleleri ve bu projeler için her zaman değişen bir takım ihtiyaçları olacaktır. Kısa bir zaman öncesine kadar tüm şirketler ve projelerin ya kendi ihtiyaçlarına özel olarak tasarlanmış bireysel blok zincirleri olurdu ya da mecruben Ethereum ile çalışmaları gerekirdi. Fakat bu durum yine bir dengeleme problemine yol açıyordu. Birden fazla blok zincirinin iş birliği ve kişiselleştirebilirlik arasında bir denge kurmak aynen merkeziyetsizlik ve ölçeklenebilirlik arasında yarattığı gibi tezat bir durum yaratıyordu. Avalanche ise bu probleme etkili bir çözüm getirdi. Avalanche, AVAX coin ile hız, güvenlik ve uyumluluk ilkelerini paylaşan alt ağlar ve kişiselleştirilmiş blockchainleri kullanarak bu dengeyi kurulması çok daha kolay bir hale getirdi.

3. Yüksek İşlem Ücretlerinin Önüne Geçmek

Ethereum ve Bitcoin gibi yaygın blok zincirlerinde kullanıcıların şikayetçi olduklar bir diğer problem ise ''gas'' ücreti de denilen yüksek işlem ücretleri ve komisyonlardır. Bu sıkıntılara temelde kullanıcı sayısındaki ani artış ve ağ trafiğinin çok yoğun olması sebep olur. Gas ücretlerindeki bu fahiş rakamlar kullanıcıları blockchainleri kullanmaktan uzaklaştırabilir. Fakat daha düşük işlem ücreti daha az gelişmiş bir ekosisteme dahil olmak demektir.

Ethereum'un bu uzun süreli popülerliği ve onu adeta bir tekel haline getirmiş olan alternatif eksikliği bu ücretlerin daha da yükselmesine ve buna bir çözüm getirilememesine sebep olmuştur. Ethereum blok zinciri üzerinden yapılacak olan basit bir transferin işlem ücreti zaman zaman 10 doları bulabilir, hatta bu rakamın üzerine bile çıktığı gözlemlenmiştir. Karmaşık bir akıllı sözleşme hazırlamanın ücreti ise bundan çok daha fazla olacaktır. Avalanche coin sunduğu imkanlar ile bir alternatif olmak ve bu problemin önüne geçmek niyetindedir.

Avalanche (AVAX) Nasıl Çalışır?

Sistemi içinde AVAX coin adı verilen tokenleri kullanan Avalanche yukarıda bahsedilen üç temel problemi çözmek için bir çok yöntemden oluşan bir kombinasyon kullanır. Avalanche'ın bu problemlere karşı, piyasalarda çok sık görülmeyen bir yaklaşıma sahip olması onu gerçekten benzersiz bir oluşum yapmaktadır.

Avalanche birlikte çalışabilme özelliğine sahip olan eş zamanlı 3 blockchain ile çalışır. Bu blockchainler ''Borsa Zinciri'' olarak da bilinen X-Chain, ''Platform Zinciri'' yani P-Chain ve son olarak ''Sözleşme Zinciri'' olarak bilinen C-Chain dir.

 

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM