Litecoin | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

LTC

Litecoin (LTC)

En eski alt coinlerden biri olan Litecoin ya da borsadaki ismi ile LTC, eski bir Google firması çalışanı olan mühendis Charlie Lee tarafından kurulmuştur. Litecoin kurulumu ve piyasaya sürülüşü 2011 yılına dayanır.

Litecoin aslında, o zamanlar işlem hızı şimdiki gibi olmayan Bitcoin'e, neredeyse anlık denilebilecek kadar hızlı ve düşük maliyetli bir alternatif olarak geliştirilmiş ve piyasaya sürülmüştür. Piyasadaki en köklü kripto para birimlerinden biridir. Litecoin blok zincirini tasarlarken Bitcoin'in kodunu ve belirli özelliklerini bünyesinde benimsemiştir. Litecoin blok üretme süresini kısaltmak ve saniye başına işlem sayısını, yani TPS'ini arttırmak amacı ile doğrulama hızına daha fazla önem verir.

Litecoin ayrıca blok zincirinin Bitcoin blok zincirine benzemesi nedeni ile geliştiricilerin Bitcoin üzerinde uygulamaya koymak istedikleri bir takım teknolojileri öncesinde denemeleri için bir alan yaratmaktadır. Örneğin yatırımcıların çok yakından bildiği Lightning Newtork ve Segregated Witness (SegWit) Bitcoin blok zincirinden önce Litecoin blok zincirinde denenmiş, buradan alınan sonuçlara göre Bitcoin blok zincirine geçmişlerdir.

Litecoin yine Bitcoin ile benzer şekilde deflasyonel bir doğaya sahiptir. Günümüzdeki toplam arzı 84 milyona kadar ulaşmıştır. Litecoin her 840.000 blokta, yani ortalama 4 yılda bir yarılanır. Litecoin'de yaşanacak bir sonraki yarılanmanın Ağustos 2023 civarlarında gerçekleşmesi beklenmektedir. Litecoin, Binance ve benzeri gibi kripto para borsalarından kolayca alınıp satılabilir.

Litecoin (LTC) Nedir?

Kripto borsalarında LTC olarak bilinen Litecoin günümüz itibari ile piyasada bulunan en eski altcoinlerden biri olma özelliğine sahiptir. LTC 2011 yılında, Bitcoin ile aşağı yukarı aynı zamanlarda piyasaya sürüldüğünden, o zamanlar bu iki kripto para dışında başka kripto paralar olmadığından ve yazılım kodu çok büyük oranda Bitcoin kodlarına dayandığından piyasaya sürüldüğü günlerde ''Bitcoin altında Litecoin gümüştür'' gibi yakıştırmaların odak noktası olmuştur.

Bitcoin çoğu kripto para yatırımcısı için Litecoin'e kıyasla daha iyi bir değer saklama aracı olarak görülmektedir. Ancak buna karşılık LTC daha düşük işlem ücretleri ve daha yüksek hızda onaylama süreleri ile genellikle eşler arası ödemeler için çok daha iyi bir seçenek olarak düşünülmüştür.

Litecoin (Ltc) Nasıl Çalışır?

Zamanında Bitcoin'in değişik bir alternatif versiyonu olarak piyasaya sürülen Litecoin, Bitcoin'e kıyasla daha kısa ve daha ucuz işlemleri desteklemek amacı ile geliştirilmiştir. Yine Bitcoin ile benzer bir biçimde Litecoin de Proof of Work adlı mekanizmayı kullanmaktadır. Proof of Work adlı bu mekanizma madencilerin mevcut blok zincirine yeni bloklar ekleyerek yeni coinler kazanabilmelerine olanak sağlar. Litecoin, Bitcoin'den farklı olarak, SHA-256 isimli algoritmayı kullanmaz. Litecoin bunun yerine Scrypt isimli algoritmayı kullanır. Scrypt isimli bu algoritma yaklaşık her iki buçuk dakikada bir yeni bloklar üretebilen bir hashing algoritması olarak bilinir. Litecoin tarafından kullanılan Scrypt algoritmasının ortalama iki buçuk dakikalık blok onaylama süresine karşın, Bitcoin tarafından kullanılmakta olan SHA-256 algoritmasının ortalama blok onaylama süresi bu sürenin tam 4 katı olan on dakikadır.

Tüm bunlara ek olarak Scrpyt Litecoin'in kendi geliştirdiği bir algoritmadır. Bu algoritma Bitcoin ekosisteminden bağımsız bir madencilik ekosistemi oluşturmak ve Litecoin'i dışarıdan gelecek saldırılara karşı %51 oranında daha dayanıklı yapmak amacı ile geliştirilmiştir. Geliştirilmesinin ilk yıllarında Scrypt algoritması geleneksel CPU ve GPU kartları ile işlem yapan kullanıcılar için kripto madenciliğini daha erişilebilir vaziyete getirmiştir. Fakat sonraki süreçte spesifik olarak Litecoin madenciliği yapmak için geliştirilen ASIC madenciliği CPU ve GPU madenciliğini neredeyse tamamen saf dışı bırakmıştır. Halbuki Litecoin, ASIC madenciliğinin Litecoin madenciliğini ele geçirmesini engellemek amacı ile CPU ve GPU madenciliğini bu kadar erişilebilir kılmıştı.

Litecoin (LTC) Amacı Nedir?

Litecoin, Bitcoin algoritmalarına benzerliği sebebi ile yatırımcılar tarafından bir nevi Bitcoin test alanı olarak da kullanılabilmektedir. 2015 yılında Bitoin için önerilen Segregated Witness (SegWit) 2017 yılında Bitcoin'den önce Litecoin üzerinde deneme amaçlı kullanılmış, buradan alınan sonuçlara göre Bitcoin'de de kullanılmıştır. Segregated Witness (SegWit) bir blok içinde bulunan ve sınırlı olan alandan daha verimli faydalanabilmek için işlem üzerindeki dijital imzaları ayırarak blok zincirini sağlıklı bir biçimde ölçeklendirebilmeyi amaçlamaktadır. Bu da Segregated Witness (SegWit) kullanan blockchainlerin saniye başına işlem hızlarının (TPS) daha yüksek seviyelere çıkabilmesine imkân sağlar.

Sıkça bilinen bir diğer ölçekleme yöntemi olan Lightning Network'de aynen Segregated Witness gibi Bitcoin'den önce Litecoin'de denenmiş, yine burada alınan sonuçlara göre Bitcoin'de kullanımı başlamıştr. Lightning Network, LTC üzerinden yapılan işlemleri daha verimli hale getiren en önemli bileşenlerden biridir. Lightning Network LTC blok zinciri üzerinden geliştirilmiş bir katman 2 protokolüdür. Bu protokol mikro ödeme kanallarından oluşmaktadır. Buna ek olarak işlem ücretlerinin kayda değer miktarda düşmesine olanak tanır.

Litecoin gizlilik odaklı bir protokol kullanarak işlem gizliliği sorununu ortadan kaldırmak için oldukça büyük adımlar atmıştır. Litecoin'in bu sorunu kaldırmak için kullandığı protokol MimbleWimble Uzantı Bloğu, ya da kısa ismi ile MWEB'dir.

MimbleWimble Uzantı Bloğu (MWEB) alıcı için, gönderici tarafından belirlenen kripto miktarı ve göndericinin adresi de dahil olmak üzere bir çok bilginin anonim kalmasına imkân tanır. Bu bir gizlilik protokolüdür. MimbleWimble buna ek olarak gereksiz işlem bilgilerini ve blok boyutlarını traşlayarak yeniden ölçeklendirme yapar. Günümüzde Litecoin MimbleWimble Uzantı Bloğu hala geliştirme aşamasındadır.

Ek Bilgi: MimbleWimble Uzantı Bloğu, MimbleWimble ismini Harry Potter kitap serisinden alır. Bir büyücülük evreninde geçen bu seride Mimble Wimble, kişinin büyülü kelimeleri anlaşılır bir biçimde söylemesini engelleyen bir dil bağlama büyüsünün ismidir. Bir gizlilik protokolü için oldukça uygun bir isim olduğu söylenebilir.

Litecoin (LTC) Kullanım Alanları

Piyasadaki ilk altcoinlerden biri olan Litecoin, o sıralarda piyasadaki tek rakibi olan Bitcoin'in kodunu almış ve bu kod üzerinde daha düşük işlem ücretleri için ölçeklendirilebilirliği arttırmak amacı ile aldığı bu kodlar üzerinde bazı geliştirmeler yapmıştır. Litecoin o günlerde de aynen günümüzde olduğu gibi Bitcoin ile piyasa değeri anlamında rekabet edemiyor olsa da eşler arası ödeme sistemi olarak değerlendirildiğinde bugün hala Bitcoin'e karşı ciddi bir avantaja sahiptir.

Litecoin Vakfı geçtiğimiz Kasım ayında LTC nin gerçek zamanlı olarak Amerikan dolarına çevrilebileceğini duyurdu. Litecoin bu gerçek zamanlı birim çevirisini Litecoin Visa banka kartı aracılığı ile yapmayı planlıyor.

Zaten günümüzde bazı marketler, acenteler, seyahat şirketleri, gayrimenkul ofisleri ve online mağazalar gibi birçok işletme Litecoin'i gerçek zamanlı bir ödeme yöntemi olarak çoktan bünyesine katmıştır.

Kullanıcıların sabırsızlıkla beklediği bir diğer gelişme MimbleWimble Uzantı Bloğu'nun (MWEB) Litecoin ağında tamamen kullanıma sunulmasıdır. MWEB'in işlemlerdeki cüzdan adresini gizliyor olmanın yanında LTC nin saniyede yapabildiği işlem hızını, yani TPS oranını kayda değer oranda yükseltmesi, hatta bu oranı ikiye katlaması bekleniyor. Bu uygulama işleme sokulduğunda LTC, bünyesinde yapılan işlemlerin gizliliği konusunda kendini epey öne çıkaracak gibi gözüküyor.

Ancak 2022 yılına yeni girdiğimiz ocak ayının sonuna gelmiş olmamıza rağmen planlanan bu yükseltme işleminin ana ağ üzerinde ne zaman kullanıma sunulacağına dair herhangi bir tarih duyurulmadı.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM