Ethereum Clasic | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

ETC

Ethereum Classic (ETC)

Ethereum Classic (ETC) projesini ele alacağımız, bu makalemizde kripto dünyasında BTC’den sonra en çok ses getirmiş kripto para birimi olan Ethereum’un yeri oldukça mühim.

ETH kısaltması artık her borsada, her forumda ve her yatırım platformunda karşımızda. Ama burada biz ondan türeyen başka bir kripto değerin peşinde olacağız. Türemek derken daha önceki makalelerimizde de sık sık değindiğimiz bir sert çatallanma ayrışmasından bahsetmekteyiz.

İşte bu doğrultuda Ethereum Classic (ETC) nedir, nasıl çalışır, toplam arzı ne kadardır sorularını siz de merak ediyorsanız bu makaleyi okumanız faydalı olacaktır.

İçindekiler

  1. Ethereum Classic (ETC) Nedir?
  2. Ethereum Classic (ETC) Coin Nedir?
  3. Ethereum Classic (ETC) Amacı ve Whitepaper
  4. Ethereum Classic (ETC) Kurucusu Kim?
  5. Piyasada Kaç Ethereum Classic (ETC) Coin Var?
  6. Ethereum Classic (ETC) Nasıl Çalışır?
  7. Ethereum Classic (ETC) Neden Önemlidir?
  8. Ethereum Classic (ETC) Kullanım Alanları
  9. Ethereum Classic (ETC) Nasıl Saklanır?

 

Ethereum Classic (ETC) Nedir?

Ethereum Classic yani kısaca ETC, akıllı kontratlar gibi bir işlevsellik barındıran açık kaynak kodlu, blockchain temelli dağıtılmış defter teknolojisi içeren bir bilgi işlem platformudur.

Ethereum Classic (ETC)'in lokal Ether imajıyla, ET kripto birimi kodu şemsiyesinde, kripto coin para borsalarında listelenen bir tokeni de mevcuttur.

Ethereum Classic, Ethereum portalında yaşanan bir sert çatallanma “hard fork” sonrasında meydana çıkan sansürlenemez, halka açık kaynaklı, merkezi olmayan bir blok zincir platformudur.

İşte sonraki başlıklarda hem Ethereum Classic projesinin hem de ETC coin’in detaylarını sizler ile paylaşmaya çalışacağız.

Ethereum Classic (ETC) Coin Nedir?

ETC coin, Ethereum blok zincir ağının bir yan ürünü şeklinde kabul edilebilir.

Kullanıcılar arasında çok tartışma yaratan ve kurucu vakıf önderliğinde yürütülen bir sert çatallanma sonrası ortaya çıkan ETC tokenin, ETH blok zincirine yapılan bir saldırılar zincirinden sonra meydana çıktığı bilinir.

ETH standart Ethereum ağı için neyse, ETC coin de standart ETH ağında yaşanan çatallanma sonrası bugün aynı noktaya gelmiştir.

Ethereum Classic (ETC) ayrışmasını anlayabilmek adına ilk olarak DAO’lara bakmamız gereklidir.

ETC Ayrışmasında DAO’lar

  • Ethereum projesinin bütün ekosistemi, akıllı kontratlara dayandırılarak çalışmak üzerinedir.
  • Merkeziyetsiz ve özerklik barındıran bir kurum olan DAO, ETH üstünden devrim yaratacak oldukça kompleks bir akıllı kontrat platformudur.
  • Baz olarak, ETH ekosistemi içinde üretilecek bütün DAPPS’lerin fonlanmasından kullanılacak merkeziyetsiz bir startup sermayesi olması planlanmaktaydı.
  • Ancak bu akıllı sözleşmeleri kapsayan evrende bir boşluk vardı, DAO’dan çıkmak istediğinizde ETH’lerinizi 28 gün sonra geri çekebiliyordunuz.
  • Bu süreçte ETH’lerin tutulduğu bir fonun bilgisayar korsanları tarafından sömürüldüğü ve neredeyse 50 milyon dolarlık bir hortumlanma yapıldığı ortaya çıkmıştır.
  • Bu bilgisayar korsanlarının saldırıları topluluk içindeki ilk büyük ayrışmanın temel nedenidir.
  • İşte bu noktada ETH için DAO üzerinden yapılan saldırılar ve hortumlanan coiler yüzünden bir sert çatallanmaya ortaya çıkan ETC’nin amaçlarına ve teknik dokümanına bakabiliriz.

Ethereum Classic (ETC) Amacı ve Whitepaper

Makalemizin bu bölümünde ETH evreninden kopan ETC’nin amaçlarını neden ve sonuç ilişkilerini gözeterek aktarmaya çalışacağız. Böylece bu yeni coinin amaçlarını, whitepaper’ını ve hakkındaki bilgileri daha anlaşılabilir kılmayı planlıyoruz.

Yukarıda giriş mahiyetinde bahsettiğimiz DAO’lar ve korsan saldırıları bu coinin teknik detaylarında da kendi etkilerini göstermektedir.

ETC Whitepaper’ı, Amaçlar ve Bilgiler

  • Bir noktada ETH’nin çalışma mekanizması oldukça berraktı. DAPPS için fon gerektiren herhangi bir iş yapmayı dilediğinizde, belirlenen miktarda ETH için DAO Token satın almanız gerekir.
  • DAO tokenleri, resmi açıdan DAO ekosisteminin bir parçası haline geldiğinizin belirteçleridir.
  • 17 Haziran 2016’da yaşanan devasa boyuttaki hacker saldırıları ETH kurucularını ve vakfını sert çatallanmaya götüren bir zincir başlatmıştır.
  • Bu sert çatallanma (hard fork) aslında doğrudan Ethereum Classic (ETC)’nin tabiri caizse varlık sebebi ve teknik dokümanıdır.
  • Çünkü ETH kendi güvenlik açığı olmamasına rağmen DAO’lar üzerinden yaşanan saldırıyı geride bırakarak özellikle vakıf bünyesinde yeni bir blok zincire (çatallanma sonrası oluşturulan) geçme karaı aldı.
  • Eski orijinal ağda kalmak isteyen direnişci misali kullanıcılar ise işte burada bahsettiğim Ethereum Classic adını alan ilk blockchain üzerinde kalmaya karar vermiştir.
  • Ethereum kurucuları ve yönetişim vakfı dahil tüm ETH ağının ağır yatırıcımları, yepyeni bir blok zincire taşınmalarına rağmen eski zincire olan sadakatlerini bırakmayan kullanıcılar ETC üzerinden işlemlerine devam etmektedir.
  • Bu sadakat gösterisinin altında bir tür idealize edilmiş anarşist kriptocu ruhu yatmaktadır. Eğer değiştirilmemesi gereken bir zincir bu kullanıcılara göre “insan kibri ve açgözlülüğü” yüzünden sert çatallanmayla değişecekse blockchain teknolojisi otoritesiz niteliğini kaybedebilir.
  • Grayscale gibi büyük bir şirketin CEO’su Barry Silbert de ETC’yi bu ütopyacı felsefeyle sıkı sıkı savunanların başında gelmektedir.
  • Böylece ETH’nin zaten var olan hali yeni bir blockchain’e taşındığında aslında ortaya yeni çıkan şey sert çatallanmış ETH olur ve hali hazırdaki ağın devam etmesini destekleyen ETC adını kullanmaya başlamıştır.
  • Burada en büyük amaç saldırıların ETH’ye değil DAO’lara yapıldığını ve bu yüzden ana blok zincirin devam etmesi gerektiği argümanıdır.

 

Ethereum Classic (ETC) Kurucusu Kim?

Tabi ki ETC’nin kurucusu ilk başta ETH kurucusu ile aynıdır.

Vitalik Buterin ve Gavin Wood olmasa bugün Ethereum’dan bahsedemeyeceğimiz gibi, Ethereum Classic’ten de bahsedemezdik. Onlar ETH’yi kurdu ve DAO üzerinden çalışmasını destekledi.

DAO saldırıları sonrasında da onların kuruculuk yaptığı Ethereum Vakfı sert muhalefetle karşılaştığı bir hard fork etkinliği yaparak ETC’nin gün yüzüne çıkmasını sağladı.

Piyasada Kaç Ethereum Classic (ETC) Coin Var?

ETC tokenin artık bir bağımsız kripto para birimi olarak toplam arzı ve dolaşımdaki arzı ETH coin’den farklılık göstermektedir.

Ancak unutulmamalı ki daha ortada Ethereum Classic olmadan önce kendi zincirinden ETH arzı yapmış bir blockchain teknolojisinden bahsediyoruz. Kafanız karıştı değil mi? Bu nedenle ETC Token arzını sizinle paylaşır paylaşmaz diğer başlıklarda meseleyi açmaya çalışacağız.

Kullanıcı ve yatırımcılar 2017 yılının aralık ayında, Ethereum Classic coin arzını kısıtlamak için oy vermiş ve haliyle arz meselesinde değişiklikler meydana gelmiştir.

Sonrasında en fazla olabilecek total arz 210 milyon 700 bin ETC token olarak duyurulmuştur ve bu rakam BTC’nin takribi on katına tekabül etmektedir. Ancak standart ETH’nin herhangi bir arz sınırı olmadığını unutmayın.

Ethereum Classic (ETC) Nasıl Çalışır?

ETC nasıl çalışır sorusunun komik bir yanıtı vardır aslında: “ETH sert çatallanma yaşamadan önce nasıl çalışıyorsa aynen öyle!”

Yine de bu cümleyle yetinemeyecek birçok meraklı okuyucu olduğunu seziyoruz. O zaman maddeleyelim:

  • Projenin misyonu, merkeziyetsiz biçimde herhangi bir otorite olmadan işleyebilen akıllı kontratlar kullanarak küresel bir ödeme ağı olarak çalışabilmektir.
  • Öteki dijital paralarda olduğu gibi ETC de bir dijital varlıklar ve değerler deposu olmak için çabalar. Ethereum Classic dijital bir değer deposu olarak, süratle likite dönüştürülebilen ya da nakite denk başka bir meta satın alabilmek adına kullanılabilen satın alma gücü içerir.
  • ETC blok zincir ağı saniye başına on beş işlem gerçekleştirebilir lakin bu işlem adedi, saniye başına neredeyse +1000’den fazla işlem gerçekleştiren VISA ve benzeri ödeme sistemlerinin çok gerisindedir.
  • Ethereum Classic, kullanıcılara merkeziyetsiz yönetişim avantajı sunarak smort contrat denilen akıllı sözleşmelerin işlemesini destekler.
  • Kısaca bu akıllı sözleşmeler, avukat ya da hukuk firmaları gibi üçüncü bir tarafa ihtiyaç duymadan kolayca yürütülebilmektedir.
  • Akıllı kontratlar, “if then” ifadesi yani “eğer-o zaman” bağlaçlarına benzetilmektedir.
  • Akıllı kontratlardaki yapılması gereken faaliyetler yerine getirilmişse, sözleşme indikatörleri yanıt vererek tamamlanır.
  • Kontratlardaki parametrelerin yerine getirilmemesi söz konusu olduğunda, kontratın başında belirlenen koşullar doğrultusunda bir ceza ve işlem ücreti ortaya çıkabilir veya sözleşme feshedilebilmektedir.
  • Mesela bir emlak alım satım işleminde, kontrat belirli bir tarihte avans ödemesi koşulu içeriyorsa ve bu tarihte avans fonları ödenmemişse, sözleşme doğrudan feshedilebilmektedir.
  • Akıllı kontratlar, bunları kullanan kişiler tarafından, bağımsız şekilde yazılan ve yenilenen kayıt defterlerinde ya da blockchain ağı içinde bulunur.
  • Bahsi geçen kayıt defterleri, çeşitli yerlerde merkeziyetsiz biçimde tutulan ve sürdürülen bir işlem veya kontrat defteri olarak tanınır.
  • Satıcılar ve alım yapacak kişiler arasındaki anlaşma prensipleri, kontrattaki koşullara bağlı olarak işlemleri otomatik yürüten akıllı kontrattaki kod satırlarına işlenmektedir.
  • Nihayetinde, kontrat işlemlerinin yürütülmesi kodlar yoluyla sağlandığı için, merkez bir otorite veya yönetim tarafından takibe veya sansüre gerek duyulmamaktadır.

Ethereum Classic (ETC) Neden Önemlidir?

ETC’nin önemi kendi kullanıcı ve yatırımcılarının hem inançlarında hem de sadakatlerinde yatmaktadır. “Kod kanundur!” mottosu ETC destekçileri için adeta bir felsefi duruş / direniş sloganı haline gelmiştir.

Blockchain’in değişmezliği ilkesi peşinde, DAO’dan kaynaklanan hataları kabul etmeyen bu idealist perspektifin kripto camiasında önemli isimlerden destek görmesi onun önemini arttırmaktadır.

Ethereum Classic (ETC) Kullanım Alanları

ETC Token kullanım alanları ETH’ye görece daha azdır. Çünkü kurucular ve Ethereum Vakfı, ETC destekçilerinin önüne geçerek ETH’yi eski gücüne kavuşturabilmek amacıyla çoğu resmi kanalla iş birliği yapmışlardır.

Yine de ETC tokenin kullanım alanları da kendi ekosistemi için gayet yeterli bulunabilir:

  • Spekülasyon
  • Günlük al sat işlemleri
  • Değer ve nakit depolama
  • Akıllı sözleşmelerin gerektiği ticari durumlar

Bu alanlar ETC’nin başlıca kullanımını kolaylaştıran sektörlerin başında gelmektedir.

Ethereum Classic (ETC) Nasıl Saklanır?

ETC ne yazık ki büyük ağabeyi gibi dünyanın en ücra köşelerindeki borsalara kadar sıçrayamamıştır. Yine ETH üzerinden yapabileceğiniz vadeli işlemler sunan birçok platform ETC’ye dair seçenekler barındırmaz.

Ancak ETC’nin aslında ilk ETH olduğunu unutmayan Binance gibi uluslararası ve küresel kripto borsaları hem ETC coin alım satım yapmanızı hem de spot cüzdanlarından ETC’lerini saklayabilmenizi olanaklı kılar.

Öte yandan diğer birçok kripto para birimi gibi ETC’yi de soğuk ve sıcak cüzdanlarda, mobil aplikasyonlarda veya Ledger tarzı donanımsal cüzdanlarda saklayabilirsiniz.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM