Yearn.finance | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

YFI

Yearn.Finance

Kripto para kullanıcıları tarafından daha çok DeFi kısaltması ile bilinen merkeziyetsiz finans piyasaları, modern protokoller tarafından sunulmakta olan avantajlar arttıkça hızlı bir büyüme ile karşı karşıya kaldılar. Sunulan bu protokollerin hangi yönde gelişmeye odaklanacağının coin sahipleri tarafından belirlenmesi bu hızlı büyümenin en önemli sebeplerinden biri olarak gösterilir. Buna ek olarak yönetişim tokenleri de merkeziyetsiz finans (DeFi) protokollerini isminde belirttiği gibi merkeziyetsiz hale getirmekte çok büyük rol oynamaktadırlar. Kısa sürede tüm kripto para piyasalarının ilgisini çeken, borsalarda YFI kısaltması ile bilinen Yearn.finance bahsedilen bu yönetişim tokenleri arasında en sağlam olanlarından biridir. Yearn.finance (YFI) bir ay içinde değerini 3 Amerikan Dolarından, dramatik bir biçimde 30 bin Amerikan Dolarına yükseltmiş olması, pek tabiki kullanıcıların YFI coin hakkında en çok dikkatini çeken gelişme olmuştur.

İçindekiler

  1. Yearn.finance (YFI) Nedir?
  2. Yearn.finance YFI Coin Nedir?
  3. Yearn.finance (YFI) Whitepaper, Yearn.finance (YFI) Amacı Nedir?
  4. Yearn.finance (YFI) Ne Zaman Kurulmuştur? Yearn.finance (YFI) Kurucusu Kimdir?
  5. Yearn.finance (YFI) Önemli Özellikleri ve Avantajları
  6. Yearn.finance (YFI) Nasıl Saklanır?
  7. Dolaşımda Ne Kadar Yearn.finance (YFI) Coin Var?

Yearn.finance (YFI) Nedir?

Yearn.finance ve YFI olarak da bilinen yearn, Ethereum tabanlı bir protokoldür. Yearn.finance, DeFi (merkeziyetsiz finans) uygulamaları tarafından sunulmakta olan getiriler arasında yaşanan tutarsızlıkları çözmek amacıyla geliştirilen bir projedir.

2020 yılının başında yaşanan büyük güvenlik ihlali ve aynı yılın Mart ayında kripto para piyasalarının çökmesinin ardından bir çok kullanıcı Yearn.finance (YFI) protokolünü kullanmaktan uzak duruyordu. Ne de olsa yearn o zamanlar henüz yeni piyasaya sürülmüş toy bir projeydi. Ancak bu durum geçtiğimiz yılın Temmuz ayında değişti. 2021 yılının Temmuz ayında yearn (Yearn.finance) projesinin kurucusu Medium'da bir blog yazısı yayınladı. Kurucu yayınlamış olduğu bu blog yazısında kullanıcıların yearn protokollerini rahatça yürütebilmeleri için YFI coinin piyasaya sürüldüğünü açıkladı. İşte bu açıklamanın ardından YFI çok daha geniş bir kitleye sahip oldu ve değerini 1 ayda 3 dolardan 30 bin dolara getirerek çok hızlı bir sıçrayış gerçekleştirmiş oldu.

YFI Coin Nedir?

YFI coin Yearn.finance ya da kısaca yearn isimleri ile bilinen projenin kullandığı yerel kripto para birimidir. Yearn.finance projesinin yerel tokeni olan YFI token, yearn ürünlerine sermaye yatırmak veya merkeziyetsiz bir borsa olan Balancer'a likidite sağlamak gibi yöntemler kullanılarak farm edilebilir. YFI, kurucusunun Medium'da yayınladığı bloga göre ''içsel bir değere sahip olmadığı'' durumuna rağmen kripto para piyasaları tarafından hızla toplanmaya başlandı. Bu duruma nazaran yatırımcıların Yearn.finance (YFI) yönetişimindeki değeri fark etmeleri ile aslen bir Balancer havuzunda 3 Amerikan Dolarına işlem gören YFI token bir anda kullanıcılarına on milyonlar kazandırmaya başladı. YFI coinin 3 dolar olan değeri bir anda 30 bin dolara dramatik bir sıçrayış gerçekleştirdi.

Yearn.finance bu duruma karşın YFI coin maksimum arzını 30.000 coin olarak belirledi. Burada amaç YFI token sayısının artmasını önleyip bu tokenin nadir bulunur bir coin olmasını sağlamaktı. Ancak bazı kullanıcılar bu durumdan memnun kalmamışlardı. Durumdan memnun olmayan kullanıcılar yearn projesi üzerinden bir çatallanma yaparak YFII kısaltması ile bilinen DFI.money projesini yarattı.

Yearn.finance YFI Whitepaper: YFI Amacı Nedir?

Yearn.finance 2 yıl önce, 2020 yılının başlarında kurulan ve piyasaya sürülen, yearn ya da YFI kısaltmaları ile de bilinen oldukça önemli bir kripto projesidir. Yearn.finance, kullanıcılarının sabit coin, alt coin ve Ether birimlerindeki yatırımlarını en yüksek getiri seviyesine ulaştırmalarına imkan sağlamayı hedefler.

Yearn.finance (YFI) Ne Zaman ve Kim Tarafından Kurulmuştur?

Kripto para borsalarında YFI kısalması ile bilinen yearn.finance 2020 yılının başında Güney Afrika asıllı bir finansal teknoloji geliştiricisi olan Andre Cronje tarafından kurulmuştur. Andre Cronje tarafından geliştirilen Yearn.finance (YFI), piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra platform saldırıya uğramıştır. Bu saldırının ardından kurucu Andre Cronje platform kullanıcılarına yeni bir ürün portföyü sunabilmek amacı ile protokolü baştan revize etmiştir. 2020 yılının başında kurulan yearn kullanıcılarına hem sabit coin, hem alt coin hem de Ether biriminde en yüksek getiri mikarlarını kazandırmayı hedefler.

Proje için hala aktif olarak çalışmalarını sürdürmekte olan Andre Crojne diğer kripto para geliştiricileri ve kurucularından farklı olarak Yearn.finance (YFI) için oldukça kritik bir öneme sahiptir.

Yearn.finance (YFI) Önemli Özellikleri ve Avantajları

1. Vaults(Kasalar)

Yearn.finance (YFI) protokolünün belki de en çok bilinen ve en çok öne çıkan özelliği Vaults, yani Kasalar isimli özelliktir. Bu özellik başlıca, kullanıcılara yatırım yapma ve bu yatırımlardan gelir elde etme şansı tanır. Kullanıcılar tarafından Yearn.finance'e yatırılan fonlar gelir seviyesini en üste çıkarabilmeyi hedefleyen bir strateji tarafından yönetilmektedir. Vaults (Kasalar) özelliği aslında ilk geliştirildiği zamanlar sadece sabit coinler üzerine odaklanabiliyordu. Ancak zamanla bu özellik tokenleştirilmiş Bitcoin, Ether, Chainlink gibi diğer coinleri de destekleyecek şekilde genişletilmişir. Vaults, yani Kasalar özelliğini bir başka önemli yanı Ethereum üzerinden işlem yapmanın maliyetini ortadan kaldırmasıdır.

Vaults (Kasalar) özelliği sayesinde sermaye bir araya gelir. Sermayenin bir araya gelmesi ile her bir Kasa'yı (Vault) kontrol eden tek bir hesabın yield farm'a ''gas'' da denilen işlem ücretini ödemesi yeterli hale gelir.

2. Earn (Kazan)

Türkçe'ye ''Kazan'' olarak çevrilen Earn özelliği aslında Vaults (Kasalar) özelliğinin basitleştirilmiş bir versiyonu olarak bilinir. Earn, Vault'tan farklı olarak yalnızca sabit coinler ve tokenleştirilmiş Bitcoin ile yapılan işlemleri destekler.

3. StableCredit (Sabit Kredi)

Öncelikle Türkçe'ye ''Sabit Kredi'' olarak çevrilebilen StableCredit isimli bu özelliğin hala gelişim aşamasında olduğunu bilmek gerekir. Hala gelişim aşamasında olan Sabit Kredi (StableCredit) özelliğinin merkeziyetsiz borç alıp vermeyi ve merkeziyetsiz finans (DeFi) kullanıcıları için geliştirilen bir sigorta protokolü olan ylnsure protokolünü destekleyen bir özellik olarak hizmet vermesi planlanıyor.

Yearn.finance (YFI) Nasıl Saklanır?

Yearn.finance yerel tokeni olan YFI coin Binance, Bitlo, Bitpanda gibi güvenilir kripto para borsalarından kolayca satın alınabilmektedir. Bu platformlardan YFI almak için kullanıcıların bir hesap oluşturması ve bu hesap için gereken kimlik bilgisi doğrulamalarını yapmış olmaları ve ellerinde yatırım yapacakları bir fon bulundurmaları yeterlidir. Buna ek olarak YFI coin sahipleri TrustWallet ya da Ledger gibi güvenilir kripto para cüzdanlarında YFI tokenlerini rahatça saklayabilirler.

Dolaşımda Ne Kadar Yearn.finance (YFI) Coin Var?

YFI coinin hali hazırdaki dolaşım arzı 35.692 YFI olarak belirlenmiştir. Buna karşın YFI jetonların piyasadaki toplam arzı 36.666 YFI, belirlenen maksimum seviyedeki arzı ise yine 36.666 YFI olarak bildirilmiştir.

Yearn.finance tokenlerin piyasadaki dolar cinsinden değeri ise tam 828.262.211 Amerikan Dolarıdır. 24 saatlik hacmi 120.831.373 dolar olan YFI coin toplam kilitli değeri bugün 4.102.640.065 Amerikan Dolarına ulaşmıştır.

Yearn.finance (YFI) coin, piyasaya sürüldüğü ilk dönemlerde yaşadığı yüksek fiyat dalgalanmaları ile bazı kullanıcıların güvenini kırmış olsa da 2022 yılının Şubat ayına girdiğimi bugünlerde mevcut değerleri ile hala sağlam bir kripto para birimi olarak varlığını sürdürmektedir.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM