Monere (XMR), günümüzde oldukça değerli olan, hatta tüm kripto para borsaları içinde en değerli on ikinci altcoin olan Monero için aslında 2012 yılında çalışmalara başlanmıştı. Bir Bitcoin çatallanması sonucu oluşan Bytecoin, Bitcoin Cash benzeri bir çatallanma ile geliştirilmiş ve bu geliştirme sonucunda şimdilerde Monero olarak bilinen Bitmonero ortaya çıkmıştır. Monero ya da kripto borsalarında bilinen kısaltması ile XMR, bahsedildiği gibi, bir Bitcoin çatallanmasından ortaya çıktığı için başlarda ismi Bitmonero olarak bilinirdi. Fakat sonrasında zamanla basit bir Bitcoin çatallanması ya da basit bir altcoinden çok daha fazlası olduğunu kanıtlamış ve Bitcoin ile aralarındaki farklar da göz önünde bulundurularak isminin başındaki ''Bit'' ekinden kurtulmuştur.
İçindekiler
Bu soruların detaylı cevapları ve açıklamalarına hazırlamış olduğumuz, rehber niteliğinde içeriğimizden faydalanarak ulaşabilir, Monero ile ilgili bilinmesi gereken herşeyi bu içerikten öğrenebilirsiniz.
Monero, ya da kripto borsalarında bilinen kısaltması ile XMR coin Bitcoin çatallanması üzerine inşa edilmiş takip edilemezlik ve bağlanamaz prensipleri ile geliştirilmiş olan oldukça popüler ve değerli bir kripto para birimi, ya da bir altcoindir. Ek bir bilgi olarak ''Monero'' kelimesi Esperanto dilinde ''para'' kelimesi olarak bilinir. Bu dilde ''para'', ''monero'' demektir. Etimolojik olarak İngilizce ''money'' ile gösterdiği benzerlikten bu kolayca anlaşılabilir.
Monero çalışmalarında aslen 2012 yılında başlanmıştı. Yani Monero'nun, zaten kripto para birimlerinin 2010lu yılların başlaması ile popülerleştiğini ve değer kazandığını düşündüğümüzde oldukça eski bir kripto para birimi olduğu kolaylıkla söylenebilir.
Monero madenciliği yapılabilen bir kripto para cinsidir. Hatta piyasaya sürüldüğü ilk yıllarda madenciliğini yapmanın bugünküne kıyasla oldukça rahat olduğu bile söylenebilir. Ancak Monero 9 yıl içinde büyük değer kazanmış, bunun sonucu olarak da madenciliğini yapmak kademe kademe zorlaşmıştır. Artık durum kullanıcıların tek başına Monero madenciliği yapamayacağı noktaya kadar gelmiştir. Yani kullanıcılar eğer Monero (XMR) madenciliği yapmak istiyorlarsa bir havuza bağlı olmaları, bu madenciliği ortak bir çalışmanın sonucu olarak yapmalıdırlar. Günümüzde Monero madenciliği yaptığı bilinen yalnızca 38 adet madencilik havuzu bulunur. Bu 38 havuzdan 28 tanesi bölgesel hizmet verir, geri kalan 10 havuz ise global olarak hizmet vermektedirler.
Genel anlamda daha çok merkeziyetsizlik ve takas edilebilirlik ilkelerine odaklanan Monero, ya da bilinen diğer bir ismi ile XMR, 2014 yılının Nisan ayında geliştirilme sürecini tamamlamış ve piyasaya sürülmüştür. Monero aslında bir Bitcoin çatallanması üzerine inşa edildiği için başta ismi Bitmonero olarak bilinirdi. Fakat daha sonra hem popülaritesini hem değerini artırdı ve önündeki ''Bit'' ekinden kurtulup varlığını Monero ismi ile sürdürmeye devam etti. Bu sırada kripto para borsalarında da XMR adı ile listelerde kendini gösterdi.
Monero, ya da kısa ismi ile XMR oldukça eski ve köklü bir kripto para birimidir. 2012 yılında geliştirme süreci başlayan Monero o zamanlar Bitmonero olarak bilinirdi. Bunun sebebi ise Monero'nun Bytecoin tabanına inşa edilmesi ve o zamanlar Bitcoin'in piyasadaki neredeyse tek kripto para olmasıydı. Geliştiriciler Bitcoin'deki ''Bit'' ifadesi ile Esperanto dilinde ''madeni para'' anlamına gelen ''Monero'' sözcüklerini birleştirdi ve ortaya Bitmonero çıktı. Daha önceki başlıkta da bahsedildiği gibi daha sonra Monero büyüdü ve Bitcoin'den tamamen bağımsız bir kripto para olarak yoluna devam etti. Bunun sonucunda da zamanla başındaki, ''Bitcoin''den aldığı ''Bit'' eki çıkarıldı ve bugün de dahil olmak üzere Monero ismi ile anılmaya başlandı. O zamanlar, yani Monero piyasaya ilk çıktığı zamanlar baş geliştiricisi Güney Afrika asıllı geliştirici Riccardo Spagni idi. Günümüzde ise Monero'nun geliştiricileri kimliklerini anonim tutmak istediklerinden dolayı kurucu isimlerin kim oldukları hala bilinmemektedir.
Normal şartlarda herhangi bir kullanıcı herhangi bir kripto para birimi ile alım satım işlemleri yaparken eğer kripto cüzdan adresi öğrenilir ise bu kullanıcının bir sonraki işlemlerde ne kadar para gönderdiği ya da nereye gönderdiği gibi kişisel bilgilerine erişim sağlanabilir. Ancak Monero ile yapılan hiçbir alım satım işleminde, ya da herhangi bir işlemde kesinlikle böyle bir durum söz konusu değildir ve olamaz da. Çünkü Monero gizliliği olabilecek en ön planda tutmayı amaçlar. Monero whitepaper bilgilerine göre ekibin ve projenin bir numaralı önceliği gizlilik olarak belirlenmiştir. Bu önceliklere göre Monero bünyesinde bulunan ve bu parayı kullanan kişilerin cüzdan adreslerini saklamaktadır. Böylece Monero ile yapılan her türlü işlemde hâkim olan tek kişi sadece kullanıcının kendisi olacaktır.
Monero (XMR) Nasıl Satın Alınır?
Türkiye'nin günümüzde bulunduğu durum ve ekonomik yapı sebebi ile Monero henüz yerli sitelerden doğrudan satın alınamamaktadır. Açıkçası ülkenin hali göz önünde bulundurulduğunda muhtemelen yakın zamanda Türk sitelerinde doğrudan Monero alma seçeneği olmayacaktır. Ancak tabi ki yerli sitelerden temin edilemiyor olması Monero satın alma işlemlerini bir nebze zorlaştırıyor olsa da bu kripto parayı satın almak diğer birçok kripto parayı satın almak gibi nispeten kolay bir işlem olacaktır.
Diğer Bitcoin çatallanmalarında da olduğu gibi Monero satın alabilmek için kullanıcının önce bir miktar Bitcoin'e sahip olması gerekir. Yerli kullanıcılar Bitcoin alabilmek için herhangi bir Türk kripto para borsası platformundan Ripple ya da Bitcoin satın alma işlemlerine uyumlu başka bir kripto para almalıdırlar. Sonraki aşamada kullanıcılar aldıkları bu Ripple ya da uyumlu diğer kripto paralar ile Binance, Hitbtc, Bittrex, Bitfinex ve benzeri güvenilir kripto para borsa platformlarından rahatça Bitcoin alabilirler. Geriye ise sadece kullanıcıların ellerindeki Bitcoinler ile Monero satın almaları kalır.
Piyasada Dolaşımda Olan Monero (XMR) Miktarı Ne Kadardır?
Monero oldukça köklü, eski ve değerli bir kripto paradır. Bitcoin ve Ethereum'dan sonra en büyük kullanım topluluğuna sahip olan Monero'nun günümüz itibari ile birim değeri 2389 Türk lirasına ulaşmıştır. Monero dolaşımdaki arz miktarı 18,085,971.65 XMR olarak belirlenmiştir.