RSI indikatörü kripto para teknik analizlerinde en çok kullanılan indikatörlerinden biridir.
İçindekiler
1978 yılında J. Welles Wilder tarafından geliştirilen Göreceli Güç Endeksi veya bir başka deyişle RSI indikatörü, yönlü fiyat hareketlerinin hızını ve değişimlerini ölçmek amacıyla kullanılan çok yönlü momentum tabanlı bir indikatördür. RSI skorlarının yükseldiği noktalarda fiyatların yukarı yönlü eğiliminin, düştüğü noktalarda ise aşağı yönlü eğiliminin yüksek olduğu anlamı taşımaktadır. RSI indikatörü, fiyat değişimlerine çok kısa sürede tepki verebilmekte hatta bazen bu tepkiyi fiyatlardan önce sergilemektedir.
RSI, fiyatlardaki yükselişi ve düşüş hareketlerindeki dengesizlikleri ve bu dengesizliklerin normalleşme hızını ölçmektedir. Bu ölçümler aracılığıyla yatırımcılara al-sat sinyallerini üretirken, aynı zamanda aşırı alım ve aşırı satım bölgeleri hakkında da yatırımcıya bilgi sunmaktadır.
Göreceli Güç Endeksi’nde hesaplama, yöntemi biraz karmaşık ve uzun gibi görünse de, aslında çok basittir. RSI hesaplamada, ilk olarak periyod belirlendikten sonra, periyottaki zaman dilimini bir önceki zaman dilimi ile karşılaştırarak, bir önceki zaman diliminin kapanışın altına mı yoksa üstünde mi kapatıp kapatmadığına bakılır.
Örneğin, 14 periyotluk RSI değeri hesaplarken 14. günün kapanışını 13. günün kapanışıyla, 6. günün kapanışını 5. günün kapanışı ile mukayese edilip bir önceki günün kapanışının altında mı yoksa üstünde mi olup olmadığı hesaplanır. Daha sonra pozitif kapatan günlerin kapanışlarının toplamı pozitif kapan günlerin sayısına bölünerek pozitif kapatan günlerin ortalaması hesaplanır. Benzer şekilde negatif kapatan kapanışların toplamı negatif kapatan günlerin sayısına bölünerek negatif kapanışların ortalamaları hesaplanır.
Pozitif Kapanışlar = Kapanışşimdikibar – Kapanışöncekibar
Negatif Kapanışlar = Kapanışşimdikibar – Kapanışöncekibar
RSI=OrtalamaPozitif KapanışlarOrtalama (Negatif Kapanışlar)
RSI=100+1001+RSI; 0<RSI<100
RSI değeri, 0-100 aralığında bir değer almaktadır. RSI indikatöründe orta çizgi (50) geçişlerini de teknik analizde kullanmak mümkündür. RSI 50 seviyesini geçmesi ve 70’e yönelmesi trendin gücünün arttığını gösterir ve yükselişin gerçekleşebileceği sinyalini verir. RSI değeri orta çizgi seviyesini yukarıdan kesip 30 değerine yönelmesi ise trendin gücünün azaldığını ve düşüşün gerçekleşebileceği sinyalini verir.
Teknik analizlerde en yaygın kullanımı 14 periyodluk bir RSI'ın değeri 30'un altına düştüğünde alış ve 70'in üzerine çıktığında ise satış sinyali olarak yorumlanır ve nitelendirilir. RSI indikatörü kullanılırken sıklıkla yapılan hatalardan birisi genellikle 30 seviyesinin altını alış, 70 seviyesini üstünü satış olarak kabul etmektir. RSI 30 değerinde yükseliş beklentisi oluşurken aksine sert düşüşler de yaşanabilmektedir. Benzer şekilde 70 değerinin üzerinde de sert yükselişler gerçekleşebilmektedir. Bu nedenle yalnızca RSI indikatörü kullanılarak alış-satış kararları almak yerine, RSI indikatörü ile farklı indikatörler kullanılmalıdır.
RSI uyumsuzluğu; fiyat ile RSI skorları arasında bir fark olduğunda ortaya çıkar. Fiyat ile RSI arasında oluşan uyumsuzluklar potansiyel dönüş noktalarının sinyalleridir. İki tür uyuşmazlık vardır;
Yükseliş Uyumsuzluğu; işlem yapılan finansal varlığın fiyatında bir düşüş olduğu ve RSI skorlarının tersi yönde hareket ettiği durumu ifade eder.
İndikatörün gösterdiği dip seviyeleri gittikçe yükselirken fiyatın gösterdiği dip seviyeler gittikçe düşmektedir. Bu uyuşmazlık fiyatların yükseleceği sinyalidir ve SATIN ALMA fırsatı sunabilir.
Düşüş Uyumsuzluğu; işlem yapılan finansal varlığın fiyatında bir artış olduğu ve RSI skorlarının tersi yönde hareket ettiği durumu ifade eder.
İndikatörün gösterdiği tepe seviyeleri düşüş eğilimini gösterirken, fiyatın gösterdiği tepe seviyeleri artış eğilimini gösterir. Bu uyuşmazlık fiyatların düşeceği sinyalini verir ve SATIŞ fırsatı sunar.