İndikatör Nedir: Teknik Analizde Kullanılan Temel İndikatörler | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

İndikatör Nedir: Teknik Analizde Kullanılan Temel İndikatörler

İndikatör nedir diye soracak olursak, yükselecek kripto para dedektörüdür desek yanlış olmaz. Temel indikatörler, temel göstergeler olarak da bilinir ve bir kripto paranın grafiğinden teknik analiz yapmamızı sağlarlar.

İndikatör nedir ve teknik analizlerde en çok kullanılan indikatörlere başlamadan önce, kripto para teknik analizinde kullanılan araçları hala bilmeyenler var ise şu makalemizi şiddetle tavsiye ediyoruz: “Teknik Analiz Araçları: Kripto Kazançlarının Temel Anahtarı

Hiçbir yatırım şansa güvenilerek yapılmaz. En basit ölçekte köylerinde yaşayan ve bırak blokzincir teknolojisini, akıllı telefon bile kullanmayan dedelerimiz bile bir emlak ya da arsa yatırımı yaparken, ilk defa yatırım yapacak birine göre çok karmaşık zihinsel hesaplar yaparlar.

Onların yatırım dinamiklerinde arsadan alabileceği hasat ya da evin imar izni gibi parametreler alınan varlığın kısa sürede hangi değerde olacağını belirler. Ama artık daha karmaşık bir dünyada yaşıyoruz ve buna rağmen belki de kripto yatırımlarında işi şansa bırakanlar olabiliyor.

Şimdi hemen durun ve boşa yatırım yapmayı bırakın. Çünkü özellikle kripto para piyasalarında herhangi bir teknik bilgi ve yatırım stratejisi oluşturacak temel becerileriniz yoksa (grafik okuma, analiz) yaptığınız samanlık iğne aramaktan öteye gidemez.

İçindekiler

  1. İndikatör Nedir?
  2. Göreceli Güç Endeksi (RSI)
  3. Hareketli Ortalama (MA)
  4. Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD)
  5. Stokastik RSI (StokRSI)
  6. Bollinger Bantları (BB)
  7. Veriler Objektif Analiz Subjektiftir

İndikatör Nedir?

İndikatör, şaşırtıcı gelecek ama Türkçesi gösterge olan bu kavramın asıl ve ilk kullanıldığı alan: Kimya bilimidir. Ama kimya bilimcileri ne kadar finans ve yatırım işlerine yabancıysa yatırımcılar da bir o kadar kimyaya uzaktır çoğunlukla. 

Lakin finansal yatırım araçlarında kullanılması da kimya biliminde kullanılmasıyla aynı amaçta olduğu için belki de doğrudan alınmıştır. Kimya alanında bu kelimeyi belirteç olarak da kullanıyorlar çünkü bir maddenin bulunduğu ortamdaki PH değerlerini belirtecek şekilde asidik nitelikte ya da baz temelli olduğunu gösteriyor.

Asidi fiyatı yükselmesi, bazik niteliği de fiyatın düşmesi olarak sembolize edersek Teknik Analiz’de kullanılan indikatörlerde aslında aynı işlevi görüyor. Onlara göre fiyatların yönünü ve aralığını tespit etmeye çalışıyor yatırımlarımızı da buna göre şekillendiriyoruz.

Günlük veya uzun vadeli yatırımlar yaparken kullanabileceğiniz birden çok indikatör vardır. Yatırımcılar bu indikatörleri; piyasa yapısını anlamak, mevcut alış ve satış işaretlerini yakalamak için kullanmaktadır. Uzman analizciler ve üst düzey yatırımcılar ise kendi göstergelerini bile oluşturabilmektedir.

 Ama bunun için teknik analiz konusunda yeteri kadar bilgili olmalısınız. Teknik analiz nasıl yapılır bu indikatörler nasıl kullanılır hala bilmiyorsanız gelin en büyük yatırımı kendinize yapın ve İşternet eğitimlerine bir göz atın!

Kripto para eğitimiyle kısa sürede karlı yatırım yapmayı öğrenmek, yıllarınızı ve sermayenizi öğrenme yolunda harcamaya göre kazanacağınıza dair bir indikatördür.

SIFIRDAN TEKNİK ANALİZ EĞİTİMİ

Teknik analizde en çok kullanılan indikatörleri uygulamalı öğrenin.

DETAYLI İNCELE

Göreceli Güç Endeksi (RSI)

RSI indikatörü, bir yatırım biriminin ne yoğunlukta alınıp alınmadığını veya satılıp satılmadığı anlamamızı sağlayan bir tür ivme (momentum) göstergesidir. Aşırı alımda ya da aşırı satımda olan bir varlığı anlamak her yatırımcı için önemli olabilmektedir.

Bu indikatörü anlamak için şunları bilmek gerekir:

  • Bir varlığın bu bağlamdaki alım-satım durumunu, güncel fiyat hareketlerinin döngüsel periyotlarındaki büyüklüklerini ölçerek anlayabiliriz.
  • Bu döngüsel zaman dilimleri 14 saat veya 14 gün olabilir. Bu periyotta edindiğimiz veriler daha sonra 0-100 aralığında bir osilatör olarak gösterilir.
  • Göreceli güç endeksi (RSI), bir momentum indikatörü olarak fiyat değişimlerindeki hızı bize gösterir.
  • Yani fiyatlar artarken momentum da yükseliyorsa, eğilimin yukarı doğru güçlü olduğu ve daha fazla alıcının piyasaya giriş yaptığı sinyalini verir.
  • Karşıt olarak fiyat artarken ivmelenme yani momentum düşüyorsa, piyasada çoğunluğun daha çok satıcılar nezdinde olacağı öngörüsü çıkarılabilir.
  • Göreceli güç endeksini (RSI) eğer 70 değerinden yüksek ise varlığın aşırı alım sürecinde olduğu yorumu yapılabilir.
  • Öte yandan bu değerin 30 altına düşmesi, alışılmış yorumlamada, varlığın aşırı satımda olduğuna işaret eder.
  • Haliyle marjinal değerler, beklenilen ve yaklaşan bir trend kırılımı ya da “pullback” olarak adlandırılan geri çekilme hareketini gösteriyor olabilir.

Öteki analizlerin çoğunda olduğu gibi başlı başına “göreceli güç endeksi” de yanlış veya hatalı sinyaller ortaya çıkarabilir. Bu nedenle bir alış veya satış işlemi başlatmadan önce diğer indikatörler ve etmenleri de göz önünde bulundurmak elzemdir.

Bu temel ve oldukça önemli indikatör hakkında daha fazla bilgi edinmek için, Göreceli Güç Endeksi (RSI) yazımızı da okuyabilirsiniz.

Hareketli Ortalama (MA)

Bir diğer göstergemiz olan hareketli ortalama; piyasadaki gürültüyü filtreleme olanağı sunarak, mevcut eğilimin istikametini belli eder. Geçmiş fiyatların verilerinden çıkarıldığı için gecikmeli indikatörler kategorisine girer.

Analistler tarafından en çok tercih edilen, hareketli ortalama teknikler şu ikisidir:

  • Basit hareketli ortalama (SMA veya MA) 
  • Üssel hareketli ortalamadır (EMA)

Basit hareketli ortalama spesifik bir tarih aralığı için fiyat verisinin ortalaması üzerinden elde edilir. Örnek vermek gerekirse:

  • 10 günlük basit hareketli ortalama, geçmiş son 10 gün içinde ortalama fiyatın belirlenmesiyle öğrenilir.
  • Öte yandan üssel hareketli ortalamada ise fiyat verileri ağırlıklı olarak yakın zamanlı ele alınır.
  • Bu doğrultuda denilebilir ki; üssel hareketli ortalama güncel fiyat değiimlerine dair daha hassas bir indikatördür.
  • Bu göstergenin gecikmeli indikatör kategorisinde olması, zaman aralığının ne kadar geniş tutulursa gecikmenin de o kadar yüksek olması anlamını ortaya çıkarır.
  • Haliyle, 100 günlük bir dilimdeki basit hareketli ortalama güncel fiyat değişimlerindeki, 50 günlük bir basit hareketli ortalamaya görece daha yavaş reaksiyon gösterir.

Yatırımcılar, anlık piyasa eğilimini anlama için fiyatların belirli hareketli ortalamalarla ilişkisini sıkça kullanır. Örnek olarak varlığın fiyatı 200 günlük ortalamanın üstünde yeteri süre kadar kalırsa çoğu yatırımcı, varlığın boğa piyasasında işlem gördüğünü kabul eder.

Hareketli ortalama kesişimlerini alış ve satış işaretleri olarak da kullanılır. Mesela 100 günlük hareketli ortalama, 200 günlük ortalamanın altına inerse, satış sinyali şeklinde yorumlanabilir. Peki bu kesişme yatırımcıya tam anlamıyla ne ifade eder? Kesişme, son 100 gün adına ortalama fiyatın anlık olarak son 200 gün ortalamasından aşağıda olduğunu gösterir. Satış eylemini tetikleyen düşünce ise kısa vadede, fiyatın artık yukarı yönlü eğilimi takip etmediği, dolayısıyla trendin dönüşe geçme olasılığının varlığı

Hareketli Ortalamalar makalemizi okuyarak bu gösterge hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Hareketli Ortalama Yakınsama Iraksama (MACD)

Hareketli ortalama yakınsama ve ıraksama göstergesi “MACD” kısatlması şeklinde bilinmektedir. Üçüncü indikatörümüz olan MACD, iki farklı hareketli ortalamanın ilişkisini ifade eder ve varlığın momentumunu anlamak için kullanılmaktadır. Bu gösterge iki çizgiden oluşur: 

  • Sinyal çizgisi
  • MACD çizgisi

MACD çizgisini hesabı için 26’lık EMA, 12’lik EMA verisinden çıkarılır. Ortaya çıkan çizgi sinyal çizgisinin 9’luk EMA’sı üstüne çizilir. Birçok grafik aracı bu verilere, iki çizgi arasındaki mesafeyi gösteren histogramı da eklemektedir.

Buradan hareketle fiyatın tepe noktası, MACD tepe noktasından düşük kalıyorsa piyasada eğilimin değişmesi beklenir. Bu durum, ivmenin düşerken fiyatın arttığını yani geri çekilmenin olabilieceğini gösterir.

Böylece MACD çizgisi, sinyal çizgisinin üstündeyse alım, altındaysa satım işareti olarak yorumlanabilir. MACD da RSI gibi momentum ölçer ancak farklı etkenler üzerinden bu ölçümü sağlar. İki tekniğin birlikte kullanımı daha kapsamlı bir öngörü sağlayabilmektedir.

Stokastik RSI (StokRSI)

Stokastik RSI indikatörü de bir emtianın aşırı alım ya da aşırı satım durumlarını anlamak için kullanılan bi momentum osilatürü olarak kabul edilir. Hakkında kısaca şunlar söylenebilir:

  • İlk başlıkta aktarılan RSI göstergesinin bir türevidir.
  • Yani doğrudan fiyat verisi yerine RSI verisi kullanılmaktadır. Stokastik osilatör formülünün, standart RSI değerleri üzerine uygulanmasıyla elde edilmektedir.
  • Stokastik RSI değerleri tipik biçimde 0-1 (ya da 0 ve 100) aralığındadır.
  • Bu indikatör daha hızlı ve daha hassastır ancak bu durum alım ya da satım sinyallerini yorumlamayı güçleştirmektedir.
  • Bu nedenle bahsi geçen aralığın en alt ya da en üst gibi uç değerlerinde daha kullanışlı bir hal almaktadır.
  • Değer 0,8’den yüksekse alış, 0,2’den düşükse satış sinyali olarak değerlendirilir.

Diğer indikatörler gibi, Stokastik değerinin uç seviyelerde olması, fiyatın dönüş trendine gireceğinin garantisini vermez. Bu gösterge, RSI göstergesinin bir türevi olarak, daha hassas olduğu için hatalı sinyaller verme olasılığı da RSI’ya göre daha yüksektir.

Stokastik RSI başlıklı yazımızdan konu hakkında daha detaylı bilgiler edinebilirsiniz.

Bollinger Bantları (BB)

Bollinger bantları ise kulağa en havalı gelen indikatörler arasındadır. Sadece bir bant olmadığı için çoğul olarak bilinirler ve kısa şu şekilde betimlenebilirler:

  • Bollinger bantları aşırı alım ve aşırı satım durumlarının yanısıra piyasanın oynaklığını da ölçer.
  • Üç bant şeklinde karşımıza çıkar: Üst bant, alt bant ve orta bant (SMA).
  • Zaman zaman değişiklik gösterse de üst ve alt bantların orta banttan iki standart sapma uzaklığında olundur varsayılmaktadır.
  • Oynaklığın artış ve azalışları, bantlar arasındaki uzaklıkla doğrudan ilişki içerisendedir.
  • Fiyat üst banda ne kadar yaklaşırsa, analizi yapılan valığın, aşırı alım koşullarına yaklaştığı ve aksi durumuda aşırı satım koşullarının oluştuğu saptanabilir.
  • Fiyatlar genellikle bantlar arasında kalsa da bazı durumlar bant dışına çıkabilir ve bu durum piyasada aşırı oynaklığı ifade eder. 
  • Sıkışma kavramı da bu indikatör için önemlidir.
  • Bantların hepsi birbirine yaklaştıklarında düşük oynaklık olduğu ve potansiyel bir oynaklık döneminin yaklaştığı biçiminde yorumlanabilir.
  • Sıkışmanın tersi durumunda bantların uzaklaşmaları, oynaklığın yüksekliğini ve potansiyel olarak düşeceğini beklememiz sinyalini verebilir.

Veriler Objektif Yorumunuz Subjektiftir

Bütün bunların nihayetinde diyelim ki artık teknik analiz becerisini uzman seviyesine çıkardınız ve her yatırımınızı en az yukarıdaki beş indikatöre göre şekillendiriyorsunuz. Ama sizin gibi başka bir yatırımcı da bu indikatörler ile aynı teknik analiz süreçlerini yapmasına rağmen sizden çok farklı stratejiler izliyor.

Bu şaşırabileceğimiz bir şey değil çünkü başlıkta da belirtildiği üzere teknik bilgilerin sunduğu veriler herkes için aynıdır ama onları herkes aynı yorumlamaz. Hatta bu indikatörlerin gösterdikleri bir kripto paradan başka bir kripto paraya göre de değişiklik gösterebilir.

İndikatörler veriler üzerinden yorumlanıyor olsa bile, verilerin analizi her zaman subjektif sonuçlar doğurmaktadır. Gösterge sinyallerinin tamamıyla öznel nitelikte olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.

Bu nedenle, karar alma sürecimizde; kapsamlı olarak tüm etkenleri ve kendi yargılarımızı dahil ederek ihtiyatlı davranmak riski azaltmak için faydalı olacaktır.

Bazı verileri bir yatırımcı sinyal olarak yorumlarken başka bir yatırımcı için bu veriler piyasa gürültüsünden ibaret olabilir.

Piyasaya dair her analizde olduğu gibi yukarıdaki indikatörler de kapsamlı faktörlerle birlikte anlamlı bir bütün oluşturmak için oluşturulmuştur.

Kripto para teknik analiz yaparken en çok kullanılan indikatörleri kullanmak, indikatörleri özenli bir şekilde yorumlamak yatırımlarda istediğiniz sonuca ulaşmak için size yol gösterecektir. Kripto Para Trader Eğitimimizle birlikte bir hafta gibi kısa bir sürede kendi yatırım kararlarını verebilen, indikatörleri detaylı bir şekilde yorumlayabilen bir günlük trader olabilirsiniz. https://isternet.com/ adresinden kripto para eğitim paketlerimizden size en uygun olanını seçip kısa sürede borsalarda işlem yapmaya başlayabilirsiniz.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun ve hemen sizi arayalım.