Meme Coin: Kripto Dünyasının Eğlencesi | İşternet

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Meme Coin: Kripto Dünyasının Eğlencesi

Meme coin nedir biliyor musunuz? Ya da ismini duyduğunuz kripto paralardan meme coinler nelerdir? Gelin çoğu zaman sevimli hayvan adlarıyla anılan bu kripto para çeşitlerine birlikte göz atalım.

Meme coin nedir sorusunun cevabı son günlerde çok merak ediliyor. Meme coinler, 2021 yılında özellikle coin dünyasında köpek temasına sahip biçimde, ciddi bir büyüme sürecinin içerisine girdi. Shiba Coin’den zengin olanlar kulaktan kulağa birer efsane gibi yayıldı.

Elon Musk gibi küresel ikonik aktörler de bu coinler hakkında konuşmaya başlayınca daha da çok yatırımcı, bir sonraki yükselişi yapacak meme coini bulma yarışına girdiler. Bu coinlerin çok fazla ortak özelliği bulunmakta ve çoğunlukla aynı temalarda çıkarılmaktadırlar.

Meme kavramı (Miim diye okunur) aslında coinlerden önce ortaya atılmış bir konsept. İnternet fenomeni ya da Türkçe’nin zenginliğini kullanarak ifade etmek gerekirse internet geyiği şeklinde niteleyebileceğimiz bu kavram çevrimiçi dünyada genellikle anonim olarak ortaya atılan popüler çizimler, videolar, sözcükler ya da tümceler formunda popülerleşen ve kalabalık kitlelerce anlamı tanınan olgulara verilen addır. İnternet fenomenleri, internette yayılmaya uygun olan her biçimde olgu kısaca “şeyler” olabilir.

Ancak meme coine geçmeden önce kripto paralar ne demek tam anlamıyla öğrenmek için “Kripto Para Devrimi” yazımıza bakmak işinize yarayabilir.

İçindekiler

  1. Meme Coin Nedir?
  2. Meme coinler Nasıl Bu Kadar Popüler Oldu?
  3. Meme Coinlere Yatırım Yapmanın Riskleri Nelerdir?
  4. Popüler Meme Coinler Nelerdir?
  5. Dogecoin (DOGE)
  6. Shiba Inu Coin (SHIB)
  7. Dogelon Mars Coin (ELON)
  8. Akita Inu Coin (AKITA)
  9. Samoyedcoin (SAMO)
  10. Kishu Inu Coin
  11. Safemoon Coin

Meme Coin Nedir?

Meme coinlerin isimleri de sosyal medyada özellikle de son yıllarda kullanılan memelerden gelmektedir ve diğer adlarıyla şaka coin olarak da bilinirler. Bu sebeple de özellikle büyük kripto para birimleri olan Bitcoin ya da Etherium gibi değil, daha çok değişken olma eğiliminde olan kripto paralardır.

Meme coinlerin değerleri genellikle sosyal medyadan doğrudan etkilenir. Dolayısıyla yatırım yapmak için oldukça riskli para birimleri arasındadırlar. Meme coin yönünden zengin olmanız yani elinizde milyonlarca meme coin bulundurmanız birçok açıdan risk ve avantajlar barındırır. Meme coinler hakkında bilinmesi gerekenler şu şekilde maddelenebilir:

  • Meme coinlerin en çarpıcı özelliği fiyatlarında bir dalgalanmanın sürekli hale gelmesidir.
  • 2021 yılının en popüler ve karlı meme coini DOGE coin olarak bilinir.
  • Meme coinler en basit tanımı itibariyle sosyal medyada insanları güldüren memelerden esinlenerek meydana getirilen kripto paralara verilen isimlere denir.
  • Bu açıdan bakıldığı zaman ise yaratılan ilk meme coin de Doge coin (DOGE) bilinir.
  • Bu coin için Japon Shiba Inu köpeğinin popüler bir meme’i örnek alındı.
  • Meme coinleri adları itibariyle çok eğlenceli de olsalar, kripto para piyasasında değişken değerlere sahip olma eğiliminde olduğu için dışardan fazla yatırımcı çektiğini söylemek doğru olmaz.
  • Dolayısıyla meme coinler ağırlıklı olarak topluluk odaklı coinler olarak ön plandadırlar.
  • Haliyle yönetişim ve coin fanları bu topluluğun motivasyonları ve itici güçleridir, çünkü meme coinler çoğunlukla projesiz spekülasyona uygun kripto para birimleridir.
  • Meme coinlerin dikkat çeken özelliklerinden bir diğeri de arz konusunda sıkıntı çekmiyor olmalarıdır.
  • Shiba coin ve Doge Coin gibi en popüler meme coinler bile 100 milyardan fazla arz ve dolaşımda arz barındırırlar.
  • Ayrıca meme coinlerde jeton yakma süreçleri olmadığı için token fiyatlarında da ciddi düşüşler söz konusu olabiliyor.
  • Bu düşüşlerde zaman zaman bir dolara bir sürü coin alabileceğiniz ortamlar yaratıyor.

Bu noktada her meme coinin bir altcoin olduğunu belirtmek şartı doğuyor. Ancak her altcoin bir meme coindir. Yani altcoin çok daha geniş bir küme olarak meme coinleri de kapsar. Her meme coin bir alt coin olduğu için, eğer meme coin almak gibi bir düşünceniz varsa “Altcoin Yatırımı Yaparken Bunlara Dikkat” makalemizi şiddetle tavsiye ederiz.

Belki uzun vadeli, düşük riskli bir meme coini birkaç dolar da olsa sepetinizde bulundurmak istersiniz.

Meme coinler Nasıl Bu Kadar Popüler Oldu?

Meme coinlerin popüler olmasının en büyük sebeplerinden biri de tüm dünyada etkili olan koranavirüs salgınıyla ilişkilendirilebilir. Ancak pandemi elbette tek neden değil. Pandeminin getirdiği koşulların sanal ortamdaki toplulukların iletişimini de şekillendirmesi ayrı bir dinamo etkisi yaratmıştır.

Özellikle doge coinin yükselmesi 2021 yılının ocak ayında bir Reddit Grubu’nun başlattığı şaka ile gerçekleşti. Söz konusu şaka bir anda gündem olunca Elon Musk’ın tweetlerinin de etkisiyle doge coin beş günlük bir süreçte ciddi bir biçimde piyasa değerini yükseltti.   

Öte yandan yatırımcıların meme coinleri çekici bulmasının bir diğer nedeni ise bu coinlerin çok ucuza mal olmalarıdır. Yatırımcılar sadece birkaç dolar milyonlarca meme coin satın alabiliyor. Haliye bu coinlerin bol sıfırlı değerleri bir dolar fiyatına yaklaştıkça ucuzken bu coinleri toplayanlar milyoner olma yolunda ilerleme sağlıyor.

Meme coin satın almanın en önemli özelliği kendi topluluğuna destek olmaktır. Özellikle 2021 yılında kripto para piyasasında yer alan meme coinlerin hemen hemen hepsi topluluk odaklıydı. Yani meme coinler yatırımcılar tarafından para kazanmak amacıyla alınan coinler değilllerdi ama para kazandırdılar.

Meme Coinlere Yatırım Yapmanın Riskleri Nelerdir?

Meme coinler 2021 yılında ciddi bir büyüme gerçekleştirdi. Ancak bu durum meme coinlerin bir yatırım yapılacak alan olarak gösterilmesini de gerektirmez. Çünkü meme coinler ile alım satım yapmak her zaman birtakım finansal sıkıntılar yaşatabilir. Bu nedenlerle bir meme coin yatırımcısı olacaksanız aşağıdaki riskleri ve tavsiyeleri mutlaka aklınızda bulundurun:

  • Ortalama bir meme coin ile kripto para piyasasında yer alan bir kripto parayı aynı kategoride değerlendirmek doğru olmaz.
  • Meme coinler, diğer kripto paralara göre daha esnek bir fiyat bandına sahip olduğu için yatırımcısına kısa sürede fazla zararlar da getirebilir.
  • Standart bir altcoin sektörel amaçlara ve belirli bir projeye odaklıdır ve ticari olarak bir üretim amaçlar haliyle bu coinlerin bir karşılığı vardır.
  • Ancak meme coinler bir soruna çözüm üretmez ve hatta bazılarının white paper’ı bile bulunmaz.
  • Meme coinler çok daha merkeziyetsiz ve bağımsız olduklarından ötürü spekülasyona daha açıktırlar.
  • Bu nedenle normal emtialarda uyguladığınız indikatörler ve grafik analizleri meme coinlerde işlemeyebilir.

Bir Örnek: SQUİD COİN

Meme coinlere yatırım yapacaksanız da dikkat etmeniz gereken hususlar bir örnek üzerinden net biçimde anlaşılabilir. 2021 yılının sonlarında Netflix’te yayınlanan Güney Kore yapımı Squid Game dizisi ile aynı adı taşıyan meme coini ilk bir haftada ciddi bir gelişim gösterdi. SQUID Coin’in değeri sadece bir haftada yüzde 86 binden fazla arttı birkaç dolar yatıranlar tepeden maldan çıkarak zengin oldu.

Ancak bu artışın inişi de çok sert oldu. Coinin değeri bir anda yüzde 99 düştü ki bu bin dolar yatıran bir yatırımcıya 990 dolar kaybettirdi. Bu durum da çok sayıda kişinin zarar etmesine hatta küçük servetler kaybetmesine neden oldu. Tüm bu sebeplerle meme coinlere yatırım yapmadan önce dikkatli bir şekilde düşünmekte fayda bulunmaktadır.

  • Eğer bir meme coin takipçiyseniz bu coinlere sizi üzmeyecek miktarlarda yatırım yapmak daha faydalı olacaktır.
  • Projesi olmayan her coin “scam” niteliğinde olma riski taşır.
  • Birkaç dolarla uzun vadeli yatırım yapmak size bir şey kaybettirmez ancak multi milyoner olma yolunda bir milyon dolar yatırırsanız ertesi gün on bin dolarla ortada kalabilirsiniz.
  • Ek olarak “kripto yatırımı yapmadan önce bilmeniz gerekenler” makalemizde de bahsettiğimiz “zararı durdur”, “karı realize et” kuralları meme coinlerde çok daha önemlilerdir.
  • Çünkü bir meme coin %99’a varan değer kaybı yaşadığında bir daha hiç yükselmeme riski de taşır. Ya da senelerce beklemenizi gerektirebilir, stop loss ise hayat kurtarır.
  • Yükselen bir meme coin coşkuyla satılmak istenmeyebilir. Çok kazançlı hissettiğiniz bir an karınızı çekerek realize etmezseniz o kar ettiğiniz para zaten hiçbir zaman sizin olmamıştır.

Popüler Meme Coinler Nelerdir?

İnsanların meme coinlere dair merak ettiği hususlardan biri de hangi meme coinlerin en popüler olduğudur. Meme coin denildiği zaman akla ilk gelen Dogecoin (DOGE) ve Shiba Inu (SHIB) dur. Bu iki meme coinin başarısı diğer meme coinlerin ortaya çıkmasına da katkı sağlamıştır.

Bu başarılı örneklerden sonra sayıları git gide artan meme coinlerin hepsi başarılı olamamış bazıları ise listelendikten kısa süre sonra ortadan kaybolmuşlardır. Bu nedenle popüler meme coinleri bilsek bile her meme coinin düşmeye ve patlamaya hazır bir saatli bomba olduğunu unutmamakta fayda var.

Dogecoin (DOGE)

Listenin başında bu furyayı başlatan DOGE’u anmasak olmazdı!

Dogecoin (DOGE), 2013 yılında iki yazılım mühendisi tarafından oluşturulmuştur. Shiba Inu köpeğinin meme’inden ilham alınarak yapılan meme coin aynı zamanda meme coinler arasındaki en ateşli taraftar topluluğuna sahiptir.

Bir dönem neredeyse fiyatını yüze katlayarak zamanında yatırım yapanları sevindirmiş bu meme coinin en büyük iddası ise 1 dolar olmaktı. 1 Dolar olacağına dair inanışla dalga geçenler de çoktu ancak 0.70 dolar seviyelerine geldiğinde herkes şok olmuştu.

Bu dönem coinmarketcap verilerine göre Dogecoin'in tüm zamanların en yüksek piyasa değerine ulaşmış ve Mayıs 2021'de 88 milyar doların üzerine çıkmıştır. Bu yükselişin en büyük aktörü ise DOGE’a destek veren Elon Musk olmuştur. Musk sayesinde Dogecoin bir meme coin olmaktan çok bir dava halien gelmiş ve çok fazla holder sayısına ulaşmıştır. Bu dönemde Binance da dahil olmak üzere birçok kripto para borsası ve takas platformunda listelenen DOGE hala en yaygın meme coinlerin başında geliyor.

Eğer meme coinlerin şahı hatta meme coinlerin Bitcoin’i diyebileceğimiz bu kripto para hakkında daha başka meraklarınız varsa “Dogecoin Nedir?” yazımızdan kullanım alanlarını, arzını ve serüvenini öğrenebilirsiniz.

Shiba Inu (SHIB)

Shiba Inu, Dogecoin’in en büyük rakibi olarak ortaya çıkmıştır. Bu rekabet iki topluluk arasında öyle bir safhaya yükselmiştir ki piyasada Shiba İnu’ya verilen isim ise Dogecoin katili (Doge Killer) olmuştur. 2020 yılının Ağustos ayında anonim bir geliştirici tarafından oluşturulan Shiba Inu’nun jetonlarının yarısı yakılarak hayır kurumlarına bağışlanmıştır. Bu bağış ve yakma işlemi her ne kadar topluluk üyelerinin canını yaksa da Shiba kısa vadeli bir düşüş sonrası toparlamış görünmektedir.

Shiba topluluk üyeleri de her yeni listelenmede biraz daha coşan bir taraftar grubunu andırırcasına halen SHIB coinin bir dolar olacağı ümidiyle ellerinde yüklü miktarda Shiba coin bulundurmaktadırlar.

Shiba’nın da herhangi bir maksimum arz sınırının olmaması, onun da fiyatını dengesiz bir risk ortamına iter. Shiba da Dogecoin sonrası neredeyse onun listelendiği bütün platform ve borsalarda bulunması kolay bir memecoindir.

Üç beş dolarlık alıp da torunlara bırakmak isteyenler çok büyük bir miras bırakmış olabilirler.

Dogelon Mars Coin (ELON)

Sıradaki meme coinimiz de köpek ikonuyla diğer meme coinlerin geleneğini devam ettiren hatta tabiri caizse (fanları kızmasın) biraz taklit eden bir kripto paradır. Dogelon Mars spekülasyon ve asparagas haberlerin en çok görüldüğü meme coinlerin başında gelerek riskli bir portre sunan coinler arasında yer alıyor.

Bu coinin kurucusu anonim olarak kalsa da adının “Elon” olduğunu iddia ediyor ve coinin amacının uzayda kullanılacak para birimi olmak olduğunu söylüyor. Ancak Elon Musk’un spekülasyon ve DOGE üzerinden edilen karlar birilerinin iştahını kabartmış olmalı ki bu ikisinin adının birleşimiyle oluşturulan bu coinin aslında ispatlanmış herhangi bir Musk ya da SpaceX bağlantısı bulunmamakta.

Üstelik aynı anonim kurucu ve fanlar bu coinin bir çatallanma sonrası Dogecoin (DOGE) blokzincirinden üretildiği iddiası da taşıyor. Ancak buna dair de bir delil yok ve bu meme coin DOGE’dan çok farklı çalıştığı için böyle bir çatallanma pek mümkün görünmüyor. Çatallanma mantığını anlamak ve ELON coinin gerçekten DOGE’tan türeyip türemediğine kendiniz karar vermek için fork hakkındaki içeriğimize bakabilirsiniz.

Kurucusundan tutun da türetilme hikayesine kadar doğrulanmayan iddialarla piyasa işlem gören bir meme coine yatırım yapacaksanız iki kere düşünmekte fayda var.

Dolaşımda bulunan 557 trilyon tokena sahip olan Dogelon Mars, piyasaya 2021 yılının Nisan ayında sürüldü. Dogelon Coin, 2021 yılının Kasım ayına kadar ise yüzde 3’ün üzerinde bir büyüme kaydetti.

Akita Inu (AKITA)

Meme coinler olsun olmasın Uzak Doğu Asya’nın köpek ırkları şüphesiz ki çok sevimli ve küresel bir şöhrete sahip. İşte yine aynı temaya sahip bir başka meme coin de Akita Inu (AKITA) coindir.

Akita Inu (AKITA), diğer meme coinlerden farklı olarak japon köpek ırklarını maskot olarak kullanan bir meme coindir. AKITA, büyük bir oranda Dogecoin örnek alınarak yapılmış bir meme coin olarak 2021 yılının şubat ayında piyasaya sürüldü. Shiba’ya yakıştırılan DOGE Killer lakabı bir şekilde AKITA coin fanları arasında da bu meme coine yakıştırılmıştır.

Akita coinin maksimum arz sınırı 100 milyar olarak belirlenmiştir. Diğer meme coinlere göre bir üst arz sınırı olması avantaj gibi görünse bile BTC arzının 21 milyon olduğunu düşündüğümüzde 100 milyar sayısı neredeyse sınırsız anlamına gelmektedir.

Akita Inu topluluğu da diğer topluluklarla yarışacak kadar coşkulu ve dinamik bir yapıya sahip olsa da Akita projesinin herhangi bir vizyonu ya da bir soruna dair çözüm sunması yoktur. Bu noktada sevimli şaka coinler gerçekten de efsanevi blok zincir teknolojisinin bizlere bir şakası olmaktan öteye geçemiyor.

Samoyedcoin (SAMO)

Samoyedcoin (SAMO), özellikle fiyatlarında yaşanan ani artış sebebiyle popülerlik kazanan bir diğer meme coindir. Görece yeni bir meme coin olarak özellikle 2021 yılının Ekim ayında dikkate değer bir artış sergilemiştir. Bir aylık periyodun içerisinde 0,005 amerikan dolarından 0,22 amerikan dolarının üzerine çıkmayı başaran SAMO coin akıllarda acaba yeni bir DOGE mu geliyor sorusunu doğurmuştu.

Ancak henüz DOGE’un hacminin yarısına bile ulaşamamış bu yeni şaka coinin potansiyeli var görünse bile topluluk geliştirmek adına kırk fırın ekmek daha yemesi gerekiyor. Meme coinlerde topluluk faaliyetleri ve topluluğun gücünün her şey demek olduğu göz önüne alınırsa, SAMO gibi coinlere yatırım yaparken iyi düşünmekte fayda var.

Kishu Inu

Köpek temalı bir diğer meme coin olan Kishu Inu (KISHU), da hızla büyüyen meme coinler arasında yer alıyor. Piyasaya 2021 yılının Nisan ayında sürülen Kishu Inu (KISHU) 2 milyar dolarlık bir piyasa değerine kısa sürede ulaştı.

Ama yukarıda en az üçünü ele aldığımız köpek teması artık çok defa denendiği için Kishu çıktıktan sonra öncülleri kadar değeri yükselemeden bir süre orta seviyede kalmış ve meme coin furyasının kapanışına dair işaretler olarak yorumlayabileceğinize uygun grafikler sunmuştur.

Kishu topluluk olarak da çok kalabalık sayılmaz ve arkasında henüz Elon Musk gibi spekülatif bir figür ya da otorite de bulunmamaktadır. Ancak Gate io gibi çok kalabalık kripto para borsalarında listelenmiş bu meme coin Binance’da listelenir mi ya da listelense bile ne olur merak konusu.

SafeMoon Coin

Safemoon (SAFEMOON) coin hikayesinden de anlayacağınız üzere meme coinler arasında en çok rağbet gören ilk tema köpeklerken ikinci tema uzay, gezengeler, uydular olarak beliriyor. Zaten Elon Musk önderliğinde geliştirilen “to the moon” (aya doğru) söylemi köpekli coinlerde bile fiyat artışı beklentisi için söyleniyor ve toplulukların her işin görülebiliyor.

2021 yılının mart ayında piyasaya sürülen bir diğer mem coin olan SafeMoon (SAFEMOON) coin de bir şaka coin olarak oynak fiyat hareketlerine ve çok da doğrulanamayan göstergelere sahiptir. Sonuç olarak bu coinleri kötülemek için sıklıkla kullanılan shitcoin hakareti de sıklıkla bu argümanlarla scam ithamında bulunmak için yapılır.

Unutmayın altcoinler işler analiz ve eğitim ile kontrol edilebilir bir kar mekanizması sunar ancak meme coinlerde spekülasyon ve topluluk dinamizmi öngörülebilir değildir. Bu nedenle sepetinizde küçük miktarlarda bulundursanız bile, asla ama asla ihtiyacınız olabilecek miktarlardaki sermayeleri sosyal medya ya da tanıdık tavsiyesiyle meme coinlere yatırmayın.

Kripto eğitim, danışmanlık ve analiz hizmetlerimiz hakkında bilgi mi istiyorsunuz?

SİZİ ARAYALIM

Formu doldurun ve hemen sizi arayalım.